Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halland ett naturskönt badparadis

/

Halland är mer än partykvällar i Tylösand. Norr om Halmstad ruvar andra högoktaniga semestermål, som Steninges klippor, mjölkande slottskor och byn som hyllas av Gyllene Tider - Harplinge.

Annons

Tylösand är de ungas partyparadis, men för familjesemestern väljer jag hellre nästa strandbukt norrut - Haverdal. Den är lugnare, mer intim och ligger i ett av Hallands mest idylliska områden.
På väg till föräldrarnas sommarbostad i Harplinge passar vi på att köpa mamma Gabriellas och pappa Bengts favorit, färskrökt Halmstadlax, lockade av väldoften från rökeriet Lynga Lax.
Nästa dag, en varm högsommarmorgon, längtar barnen till premiärbadet i havet. På vägen dit passerar vi Haverdals golfbana - en av nio banor runt golfmeckat Halmstad - naturskönt inbäddad vid havskusten.
Det blir promenad genom Lynga i Haverdal naturreservat. Låga knotiga kusttallar och frodiga bokar som skänker silande skugga över en trolsk bäck innan vi slutligen blickar ut över milslånga stranden i Haverdalsbukten.
- Detta är den bästa och lugnaste stranden utanför Halmstad, förklarar Laura Hagman från Malmö efter ett svalkande dopp med sin mamma Valentina.
Harplinge hyllas
"Nu är det krokigt hela vägen se upp för kor och hästar
Där kommer en blå Volvo med människor som vinkar
Och ser du det gula skimret gyllene och heligt
Du har nått ditt mål och lever evigt liv"
Kornfälten vajar i kulturlandskapet utanför byn Harplinge där Gyllene Tider repade, och som de hyllar i låten med samma namn. På Börjes Konditori råder 50-talsstämning, doft av stenugnslimpa och färska wienerbröd. Hembygdsgården visar hur man levde på 1700-talet. Vi får lära oss att slå med lie och rida, och fikar sedan i gröngräset vid sekelgamla skördetröskor.
- Så här skall du hålla lien för att det skall bli rätt, tipsar en man som är proffs och reser runt i landet för att lära ut lieteknik, på klingande halländska.
På Dränggård säljs ekologiska jordgubbar, lök och sallad - bara att själv lägga pengarna i en låda. Skepparp på Steningeåsen har en utsikt som utklippt ur en turistbroschyr från Provence, fast cypresser är utbytta mot ekar och guldgula havreodlingar utbreder sig i stället för lila lavendelfält.
Smaskig glassfest
Slöinges stolthet Sia säljer gräddglass med aromer från hela världen till halva priset i fabriksbutiken. Smaker av lönnsirap och ägglikör smeker strupen en brännhet sommardag då asfalten ångar. Äntligen dags för svalka vid Ugglarps långgrunda strand där vattnet snabbt värms upp som i en badbalja med mjuk sandbotten.
- Bättre än så här kan man knappast bada i Sverige, utbrister Emelie Bengtsson från Växjö.
Längs kustvägen tillbaka mot mot Halmstad bör man inte missa Steninge som med sina kullar mot havet och intensiva ljus attraherar många konstnärer och musiker. Ute på klippön i naturreservatet är havsvattnet klart vid badstegen. Det doftar av torkad tång på solvarma klippor. Uppfriskande dopp och salta simtag, innan det blir fika med kladdkaka på klassiska Göstas kafé med utsikt över ett kvällsglittrande Kattegatt.
Äventyrsland och nattliv
Under semestertider visar Wapnö slott sin mekaniska mjölkningskarusell. Avnjut en våffla i slottsträdgården och köp deras goda fil och yoghurt. Öka pulsen lite? Halmstad Äventyrsland har kopior av dinosaurier, egen cirkus, snabba karuseller och bad med vattenrutschbanor, en adrenalinstinn heldag för alla åldrar. Halmstads intensiva nöjesliv på sommaren lockar horder av ungdomar till några av Sveriges bästa nattklubbar. Styr mot Hotel Mårtenson och gågatan med ett antal festfyllda barer som inte står Magaluf på Mallorca långt efter.
- Halmstad regerar. Sveriges klart bästa partystad. Afterbeachen på Tylösand är grym! ropar ett gäng tjejer från Ljusdal som åkt hit för en veckas bad- och partysemester.
Eller som en kvällstidningslöpsedel kärnfullt sammanfattar sin semesterenkät: "Halmstad bättre än Mallorca". Jo visst, när semestersolen skiner, vattnet är ljuvligt klart och afterbeach-calypson pumpar på känns den rubriken helt rimlig.

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons