Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen: "Inte osäkert att föda barn i länet"

Risken att portas i dörren vid förlossningskliniken oroar blivande mammor.
Men enligt verksamhetschefen för länets kvinnosjukvård finns ingen anledning till oro.
– Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara osäkert att föda barn i Gävleborg, säger Ingela Högerås.

Annons

Hon får fortlöpande information från ansvariga läkare. Sommarens alla utredningar är inte färdiga än, men om något gått snett skulle hon ha nåtts av de uppgifterna.

Undantaget är tvillingmamman från Söderhamn, som nekades förlossning i sex städer. Där får utredningen visa vad som gått fel.

– Jag tycker att det är jättebra att det skrivs avvikelserapporter, annars kan saker aldrig bli bättre. Jag tror att det finns saker att förbättra i kommunikationen mellan kliniker, säger Ingela Högerås.

Enligt henne ska ingen kvinna bli portad i dörren om förlossningen är långt gången. Däremot uppskattas om kvinnor ringer innan de åker in till förlossningen, för att en barnmorska ska kunna göra en första bedömning på telefon.

– Om en kvinna i till exempel Färila ringer till förlossningen i Hudiksvall och det är alldeles, alldeles fullt kan hon bli omdirigerad till Sundsvall eller vad som är närmast ur hennes perspektiv, säger Ingela Högerås.

I fallet med tvillingmamman i Söderhamn blev hon skjutsad i ambulans när hon nekades plats på förlossningsklinikerna.

Hur pass stora resurser har ambulanspersonalen för att klara en förlossning?

– Vi har en grundläggande baskunskap och utrustning för att klara en normalförlossning. Däremot är vi ingen rullande förlossningsklinik. Vår uppgift är att så snabbt och tryggt som möjligt ta mamman och det blivande barnet till närmaste klinik, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborgs län.

Han berättar att några av de 300 medarbetarna är barnmorskor i grunden, men att de inte är många till antalet.

– Förlossningar är en liten del av ambulansens totala uppdrag, vi har bara haft två hemförlossningar i sommar i hela länet. Eftersom förlossningarna är så få till antalet, är det långt ifrån varje medarbetare som kommer i kontakt med en förlossning under ett år. Vår största målgrupp är äldre multisjuka, säger han.

Läs även: Litar inte på landstinget, väljer att föda hemma

Tidigare artikel: De nekades plats på förlossningen

Mer läsning

Annons