Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck bakom låga vattennivåer i havet

/
  • På tisdagen var fisktrappan till Lillfjärden i det närmaste torrlagd.
  • Mätaren i hamnen visar en nivå på flera decimeter under den normala.
  • David Lindh och Jonas Sirberg från Kustbevakningen har sett att vattennivån är lägre än vanligt.

Det är de senaste veckornas högtryck som ligger bakom de ovanligt låga vattennivåerna i havet.

Annons

De senaste dagarna har vattenståndet i havet utanför hälsingekusten varit flera decimeter under det normala och fiskarna i Lillfjärden får vackert stanna där de är. Fisktrappan ut till kanalen är i stort sett torrlagd, och i hamnen syns spår efter vatten på kajkanterna nästan en halvmeter över den krusiga vattenytan.

–  Som båtåkare får man tänka på att titta i sjökorten. De elektroniska sjökorten visar hur det ser ut när vattenståndet är normalt. Stenar som man klarar av då kan slå sönder propellern när vattennivån är lägre, säger David Lindh på Kustbevakningen.

Det låga vattenståndet beror på de senaste veckornas högtryck över Sverige. Luften trycker helt enkelt ner vattenytan och vattnet rinner ut ur Östersjön genom Öresund.

– Det fungerar på samma sätt som när man trycker på något med handen. Trycket får saker att flytta sig och nu har vattnet runnit någonstans där det är lägre lufttryck, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Tidvatten, som finns på många andra håll i världen, märks knappt i Östersjön eftersom det är relativt lite vatten.

– Vindar kan också påverka vattnet så att det rör sig, men då blir det ungefär som när man skvalpar från sida till sida i ett badkar.

När lufttrycket förändras kommer vattnet att rinna tillbaka. Älvarna bidrar med lite påfyllning, men det mesta kommer in genom Öresund när vädret har vänt.

– Det kan ta sin tid, säger Jörgen Öberg.

Mer läsning

Annons