Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Val siktad i Bottenhavet

/

Under torsdagen siktade besättningen på KBV 201 en val i Bottenhavet.
– Det var mäktigt, säger befälhavaren och Sundsvallsbon Mattias Lönn.

Annons

Det var besättning på kustbevakningens fartyg, KBV 201, som under torsdagseftermiddagen observerade en val cirka 50 kilometer ost om Hudiksvall, innanför Östra Saltbanken, skriver Sundsvalls Tidning.

Kustbevakningens båt KVB 201 var på väg från Stockholm till Härnösand och befann sig drygt 50 kilometer öster om Hudiksvall när Mattias Lönn såg något som plaskade till i vattnet uppskattningsvis 200 meter bort. Han beordrade omedelbart stopp i maskin.

– Styrman trodde nog att vi skulle gå i livbåtarna, säger Mattias Lönn.

– Vi gick ut på aktern men det tog ett bra tag innan valen dök upp, fortsätter han.

Valen verkade nyfiken och dök upp både på babords och styrbords sida. I drygt 40 minuter uppehöll den sig vid båten och besättningen hann med att ta flera bilder på den.

– Det var mäktigt. Man fick lite Rädda Willy-känsla. Vi ser ju ofta sälar när vi ute är ute men jag har jobbat i 23 år efter den här kusten och aldrig sett en val tidigare, säger Mattias.

Exakt vad det var för val är inte klarlagt, men sannolikt handlar det om en knölval. En sådan iakttogs i höstas utanför Gotland, men i övrigt har det inte hörts mycket rykten om val i Bottenhavet. Det rör sig en del finska fiskebåtar söder om den plats där valen påträffades.

På 23 år till sjöss har Mattias Lönn aldrig sett en val i Bottenhavet. Knölvalar finns normalt i Atlanten och tar sig längs norska kusten upp till Ishavet. Knölvalar syns ibland i Östersjön och något oftare längs Västkusten och det antas då att de kommit på avvägar.

När båten stannat till syntes ingenting av valen och Mattias Lönn funderade på om vad för slags öknamn han skulle få. Då dyker valen upp och under tre kvart cirkulerar valen runt Kustbevakningens båt.

– Det var en mäktig syn. Det hörs mycket väl när den går till ytan och blåser ut luften. Det var verkligen en upplevelse, säger Mattias Lönn som kunde betrakta valen tillsammans med sina sex kamrater ombord på KBV 201.

Knölvalar lever på fiskar som går i stim och i Bottenhavet finns det strömming och skarpsill som tänkbar föda. Men den äter egentligen bara under sommarhalvåret, som är knölvalens jaktsäsong. Fettreserverna räcker över vintersäsongen. Vanligtvis går knölvalen bara till ytan för att andas, men den stannade en längre stund vid kustbevakningens båt.

På fredagen gick KBV 201 in till hemmahamnen i Härnösand för att byta besättning. Men befälhavaren blir kvar ombord när fartyget lägger ut. Det nya uppdraget blir att patrullera närområdet vilket Mattias Lönn litet grann beklagar.

– Jag skulle väldigt gärna styra söderöver för att leta efter valen, säger Mattias Lönn.

Mer läsning

Annons