Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många adhd-diagnoser i länet

/

Gävleborg är ett av de län där störst andel av befolkningen får diagnosen adhd. Allt större krav på eleverna i skolan kan vara ett skäl till att så många söker hjälp.

Annons

Socialstyrelsen har kartlagt hur många som får adhd-diagnoser i landet och det visar sig att det skiljer sig kraftigt åt mellan länen. I Gävleborg fick 2 750 personer per 100 000 invånare diagnosen adhd 2012. Det är mer än dubbelt så många som riksgenomsnittet och det är bara bland gotlänningarna som diagnosen är mer vanlig.

Alf Kågström är överläkare vid barn- och ungdomspsykiatrin i länet och han förklarar varför så många får diagnosen i Gävleborg.

– Det handlar om att vi under de senaste åren tagit oss an alla de familjer som sökt hjälp hos oss. Det syns i statistiken. För några år sedan låg vi i mitten bland landstingen eller till och med bland de som hade minst antal adhd-diagnoser per invånare, säger Alf Kågström.

Han förklarar att omkring fem procent av befolkningen har adhd, men det är inte alltid det blir synligt och det kan vara ett skäl till att förekomsten av diagnoser skiljer sig så kraftigt åt mellan länen. Hur skolan arbetar och vilket stöd barn och ungdomar har hemifrån när det gäller skolarbetet spelar ofta roll för om koncentrationsstörningarna blir ett problem.

– I dag begär skolorna av eleverna att de ska kunna jobba mer självständigt och själva söka sin kunskap, så fungerade det inte förr och då blev inte heller de här symptomen lika tydliga, säger Alf Kågström, som har många år som skolläkare bakom sig.

Ett annat skäl kan vara stillasittande, menar han. Att barn och ungdomar inte är ute och rör på sig i samma utsträckning som förr gör att de blir mer rastlösa och får svårt att sova.

– Det blir mycket att sitta inne vid datorn i stället för aktiviteter ute. Nu diskuterar vi inom landstinget att börja skriva ut motion på recept för de här barnen på samma vis som vi i dag gör för vuxna som lider av olika sjukdomar, säger Alf Kågström.

Att allt fler söker för adhd innebär också att barn- och ungdomspsykiatrin får allt mer att göra.

– Det är klart att det blir ansträngande. Vi har inte mer personal nu än tidigare, däremot har vi fått allt fler som söker hjälp för just adhd. Nu försöker vi arbeta på flera vis för att hjälpa dem som lider av det. Vi erbjuder utbildningar för ungdomar och föräldrar om adhd och hur man kan hantera det i vardagen. Det har rönt stort intresse, säger Alf Kågström.

Mer läsning

Annons