Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggelever snickrade sig vidare till Yrkes-SM: "Stolt att bli uttagen"

Sex byggelever från Staffangymnasiet i Söderhamn, Torsbergsgymnasiet från Bollnäs och Bessemerskolan i Sandviken gjorde upp om en plats i kommande Yrkes-SM. Segrande ur regionfinalen gick Torsbergsgymnasiet som får tävla vidare i Malmö under våren.

Annons

Tävlingsmomentet i Flygstadens lokaler bestod av att bygga en tresidig vägg med fönster, dörr och lister. Under fyra intensiva timmar fick de tre lagen visa prov på sina kunskaper inom precision, teknik och planering för att resa och färdigställa väggen.

Läs mer: Byggelever förbereder sig för SM-kval

I potten väntade en plats i Yrkes-SM där elever från hela landet kommer att tävla med sina byggkunskaper.

– Eleverna är under ett enormt fokus. Det gäller att kunna planera, utföra och bedöma sitt arbete. Det har varit svettigt bland lagen här i dag, säger Fredrik Olofsson, bygglärare på Torbergsgymnasiet.

Domarna under regionfinalen var skolornas egna bygglärare som bland annat tittade på lod, mått och vinklar i sin bedömning.

Läs även: Tjej från Alfta till final i SM för unga plåtslagare

Redan under hösten träffades eleverna från de tre skolorna för att finslipa taktiken och träna på tävlingsmomentet under en provtävling i Staffangymnasiets lokaler. Och när regionfinalen väl inleddes märktes det att träningen hade gett resultat.

– Den här gången hann alla bli klara med sina väggar, de fick till och med upp taket. Eleverna jobbade på bra och alla var nöjda efteråt, säger Jörgen Andersson, bygglärare på Staffangymnasiet.

Han menar att tävlingsmomentet även smittar av sig på de yngre eleverna och är stolt över att skolledningen gett eleverna den här chansen.

– Genom att samarbeta med andra skolor hittar vi nya vägar till utveckling. Dessutom är det vi småskolor här i regionen som visar att vi vågar ta klivet, säger Jörgen Andersson.

Läs även: Bromangymnasiets plåtslagare tävlar om plats i SM

Staffangymnasiet var representerat av tvåmannalaget Robin Högman och Jens Sandmoen. De går andra året på Bygg- och anläggningsprogrammet och ser tävlingen som en chans att utvecklas vidare och att få bevisa sina kunskaper.

– Det skulle vara kul att gå vidare men det är kul bara att få tävla. Man känner sig stolt att bli uttagen av lärarna, det visar att de tycker att man är duktig på det man gör, säger Jens Sandmoen.

Men efter en, enligt dem själva, knackig inledning fick de till sist se sig besegrade av Torsbergsgymnasiets Johannes Lind-Eriksson och Rickard Lindberg. Duon får nu representera regionen vid de kommande SM-tävlingarna i Malmö.

Sedan tidigare är även plattsättaren Amanda Thyr och betongarbetarna Lucas Svanberg, Joakim Andersson, Johan Söderblom och Max Bohlin-Mineur från Staffangymnasiet kvalificerade för tävlingarna. Där kommer även plåtslagaren Wilma Eriksson från Torsbergsgymnasiet att tävla.

Mer läsning