Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistutgivare till fängelse för våldsamt upplopp

/

Söderhamnaren Martin Saxlind fälls efter attacken mot en manifestation.

Annons

Nu döms fler efter de våldsamma sammandrabbningarna i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december 2013.

Söderhamnaren Martin Saxlind är en av dem som döms för våldsamt upplopp. Han döms till sex månaders fängelse i en dom som meddelades på torsdagen.

Han har tidigare bott i Hudiksvalls kommun och är ansvarig utgivare för den nynazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt Nordfront.

Under rättegången för drygt två veckor sedan nekade han till brott.

Se tv-intervjun med hans advokat Kerstin Koorti.

Södertörns tingsrätt anser det dock bevisat att han gick till angrepp mot människorna som deltog i manifestationen mot rasism och fascism i Kärrtorp.

TV: Se hur attacken gick till.

Under rättegången visade åklagaren filmklipp från händelsen, bland annat från Svenska motståndsrörelsens egna beslagtagna filmer. På filmklippen syns hur Martin Saxlind tillsammans med ett 30-tal män tågar mot Kärrtorps centrum, där manifestationen pågår. Han kastar sedan något i riktning mot manifestationen.

Han fick själv en sårskada i pannan i tumultet.

Läs även hans egna ord från rättegången.

Södertörns tingsrätt skriver i domen att det syns på filmen från händelsen att Saxlind gör en kaströrelse när han befinner sig på torget. Däremot kan inte rätten se vad han kastar.

Han var även anklagad för att i ett senare skede ha kastat ytterligare ett föremål, men den delen av anklagelserna har inte rätten kunnat se något belägg för på filmbevisen.

Tingsrätten konstaterar dock att Martin Saxlind valt att stanna kvar i gruppen som stört den allmänna ordningen, hindrat polisens åtgärder och gått till förenat våld mot person. Han döms därför för våldsamt upplopp.

Redan under rättegången lade åklagaren ner en åtalspunkt mot Saxlind som gällde hets mot folkgrupp. Den punkten avskrivs också helt från målet i samband med torsdagens dom.

Läs även: Åklagare backade i nazisträttegång.

Ytterligare fem medåtalade från samma rättegång fälls för våldsamt upplopp. Alla döms till fängelse utom en som döms till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Artikeln publicerades först på helahälsingland.se.

Mer läsning

Annons