Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio ungdomar anhållna för mordet i Söderhamn

Jouråklagare vid Åklagarkammaren i Gävle beslutade under lördagseftermiddagen att anhålla åtta ungdomar i åldrarna 15–20 år. Under kvällen anhölls ytterligare en person, skriver helahalsingland.se.

Annons

Ungdomarna är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för inblandning i det mord och mordförsök som skedde på Rustkammaregatan i Söderhamn under natten mot lördagen.

En 18-årig man avled och en 17-årig pojke skadades då efter att ett bråk uppstått mellan flera personer på platsen.

Polisen frihetsberövade tidigt i utredningen nio unga personer som under dagen har förhörts om sina iakttagelser.

Att åklagaren nu väljer att anhålla åtta personer beror på att det anses föreligga en kollusionsfara, det vill säga en risk för att en misstänkt undanröjer bevis eller på annat sätt förstör en brottsutredning.

Senast tisdag klockan 12.00 ska beslut vara fattat om häktning av de anhållna personerna.

– Det är kollusionsfara, och det bedömer åklagaren kontinuerligt. Det är extra noga när de är så unga. Då får man prova timme för timme om de ska vara fortsatt anhållna beroende på vad som kommer fram, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Utredningen befinner enligt polisen just nu i ett känsligt läge och flera förhör kommer att hållas under kvällen.

– Vi har så mycket att jobba med nu, vi måste få en klar bild av vad som har hänt. När man har två misstänkta kan det vara fullt så jobbigt, nu har vi åtta anhållna. Det är ett mycket omfattande arbete för förhörsledare att analysera förhören och se vad som hänt och komplettera med nya förhör och samtal, säger Mikael Hedström.

Det är i nuläget ett 20-tal poliser som jobbar med hela utredningen.

– Man delar vanligtvis upp det med att några inhämtar uppgifter och några håller förhör, men hur det ser ut exakt i det här ärendet vet jag inte just nu.

Under lördagskvällen beslutade åklagaren att anhålla ytterligare en person. Sammanlagt är nu nio personer anhållna, de flesta hemmahörande i Söderhamn. Även de andra har någon form av anknytning till Hälsingland.

– Förhör har hållits under kvällen och fortsätter, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg, till TT.

Alla förhör har än så länge hållits i Söderhamn. Men eftersom nio personer nu är anhållna måste man transportera dem till olika platser där det finns möjlighet att förvara dem. Några sådana celler finns inte i Söderhamn. Därefter ska nya förhör hållas på dessa platser.

Läs mer:

Blödande man sökte hjälp på gymnasiefest

Staffangymnasiets rektor chockad – "Vi har en krisplan"

Mer läsning

Annons