Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnare kom med nya uppgifter om nazistupploppet – döms ändå till fängelse

Inför hovrätten uppgav Martin Saxlind att han var på plats i Kärrtorp som journalist för Svenska motståndsrörelsens sajt.

Annons

Den 15 december 2013 hölls en manifestation mot rasism och fascism i Kärrtorp i södra Stockholm. En grupp motdemonstranter kom till platsen och det blev en våldsam sammandrabbning.

Söderhamnaren Martin Saxlind var en av dem som efter händelsen dömdes för våldsamt upplopp. Han dömdes till sex månaders fängelse i Södertörns tingsrätt i september.

Martin Saxlind har tidigare bott i Hudiksvalls kommun. Han har en framträdande roll inom nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, där han är ansvarig utgivare för sajten Nordfront.

Han överklagade fängelsedomen till hovrätten, i hopp om att frias eller åtminstone få ett lindrigare straff.

Under rättegången i tingsrätten i höstas hade Saxlind inga kommentarer på åklagarens frågor.

Läs om rättegången i höstas: Anklagade tiger om attacken i Kärrtorp

Men i Svea hovrätt hölls ett nytt förhör med honom, där han berättade att han hade följt med folksamlingen, men att han var där som journalist för sajten.

Han ansåg att han därför inte skulle anses som en deltagare i det våldsamma upploppet.

På fredagen meddelades domen i hovrätten, som fastställer den tidigare domen.

Hovrätten skriver att "Av åberopat film- och fotomaterial framgår dock att han samtidigt har deltagit i folksamlingens förflyttningar och agerande på ett sådant sätt att han tveklöst visat sig sympatisera med upploppet".

Hovrätten skriver att Saxlind kastat föremål och deltagit i rusningen mot demonstrationståget på torget i Kärrtorp. Den högre domstolen anser också att straffvärdet är sex månaders fängelse och ser inga skäl att lindra straffet.

Under rättegången visades filmklipp från händelsen, bland annat från Svenska motståndsrörelsens egna beslagtagna filmer. På filmklippen syns hur Martin Saxlind tillsammans med ett 30-tal män tågar mot Kärrtorps centrum, där manifestationen pågår.

I höstas konstaterade tingsrätten att Martin Saxlind valt att stanna kvar i gruppen som stört den allmänna ordningen, hindrat polisens åtgärder och gått till förenat våld mot person. Martin Saxlind fick själv en sårskada i pannan i tumultet.

Se intervjun med advokaten: Min klient är inte delaktig

Tingsrätten skrev i höstas att den såg allvarligt på att attacken mot manifestationen kränkte rättigheterna om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet.

Fem medåtalade i samma rättegång i höstas fälldes också. Hovrätten fastställer domarna även för dem vad gäller det våldsamma upploppet.

Totalt har ytterligare ett 30-tal personer ställts inför rätta efter sammandrabbningarna i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december 2013.

Även vänsterextremister var på plats i Kärrtorp och en vänsterextremist dömdes i hovrätten till 5,5 års fängelse för bland annat dråpförsök efter att ha knivskadat en av motdemonstranterna så att han skadades allvarligt.

Mer läsning