Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsofrågor måste få stor plats inför riksdagsvalet

Det är vår övertygelse att de rena plånboksfrågorna inte engagerar medborgarna i Gävleborg lika mycket som hälsa och högkvalitativ vård – ändå debatteras vårdfrågorna knappt under valåret.

Partierna måste utarbeta trovärdiga svar på hur de vill lösa våra stora utmaningar inom hälsoområdet.

Hälso- och sjukvårdskostnaderna i Sverige ökade med över 50 procent mellan 2001 och 2011. Det beror på en ökande andel äldre och en ökning av kroniskt sjuka. Kostnaderna för kroniska sjukdomar beräknas uppgå till 70 procent av de totala hälsovårdskostnaderna. Varje år ställs till exempel 58 000 nya cancerdiagnoser, medan 1,4 miljoner personer lever med hjärt-kärlsjukdom. Den ökade andelen äldre innebär att allt fler drabbas av demenssjukdomar. Hjärnsjukdomar uppskattas redan kosta 165 miljarder kronor per år.

Dessa exempel visar hur oerhört viktigt det är att förebygga, utveckla bättre behandlingar och i bästa fall kunna bota sjukdomar.

Svenska forskare bedriver i dag högt kvalificerat arbete inom dessa och andra lika angelägna områden. Bara i Sverige har till exempel en ny teknik inom hjärt-kärlområdet kunnat förhindra 400 000 dödsfall de senaste 30 åren och sparat samhället 985 miljarder kronor, och en ny målriktad cancerbehandling har gett bättre överlevnad och samhällsvinster på 2,9 miljarder mellan 2000-2011.

Sverige har en lång tradition av framgångsrik medicinsk forskning och en hälso- och sjukvård som bedriver patientnära studier. Men Sveriges ställning inom medicinsk forskning har försvagats. Inom biomedicinsk forskning har vi gått från fjärde till åttonde plats på 20 år. Det ges inte längre tillräckligt med utrymme för patientnära forskning och innovation i sjukvården. Vidare har life science-företagen minskat med drygt 4 000 anställda under senaste fem åren.

Vi vill att regeringen, oavsett vilken det blir, för den kommande mandatperioden utformar en bred och långsiktig strategi för att skapa bra förutsättningar för medicinsk forskning och dess tillämpning. De offentliga investeringarna i medicinsk forskning bör på sikt fördubblas och motsvara fyra öre per vårdkrona.

Inför riksdagsvalet riskerar både partier och media att underskatta väljarna. Människor tänker inte bara kortsiktigt på den egna plånboken inför den stora demokratiska handling som ett val utgör. Oron för sjukdom hos nära och kära är stark, och det finns stort engagemang i att framsteg görs. Omsorgen om Sveriges framtid som ledande forsknings- och företagsnation ligger också medborgarna i Gävleborg varmt om hjärtat.

Anna Nilsson Vindefjärd,

Generalsekreterare Forska! Sverige

Torsten Wiesel

Nobelpristagare i fysiologi/medicin 1981

Bengt Samuelsson

Nobelpristagare i fysiologi/medicin 1982

Arvid Carlsson

Nobelpristagare i fysiologi/medicin 2000