Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halv miljon till skolor i kampen mot tobak

I Gävleborg finns fler rökare och snusare än i landet
i genomsnitt.
Nu ska landstinget och kommunerna försöka minska tobaksbruket genom att rikta in sig mot ungdomarna.

Detta ska ske med hjälp av nya pengar från Statens folkhälsoinstitut.

Landstingets samhällsmedicinska enhet hade ansökt om drygt 1,1 miljoner kronor – men får nöja sig med 530 000 kronor i bidrag. Trots det har man beslutat att köra igång med projektet som ska rikta sig till länets ungdomar.

– Det görs redan i dag en hel del saker på bland annat många skolor och på fritidsgårdar. Men nu är tanken att vi ska jobba mer strukturerat och ha en gemensam strategi, säger Anna-Kari Woxberg som är folkhälsoutvecklare på samhällsmedicin.

Den senaste undersökningen som gjordes i fjol visar att 30 procent av flickorna i årskurs 9 röker och att rökningen bland pojkarna ökat de tre senaste åren från 15 till 21 procent. Dessutom snusar 19 procent av pojkarna och 7 procent av flickorna.

Alla kommuner i länet inbjuds nu att delta i projektet. Först ska man skaffa sig en bild av hur läget ser ut i varje kommun, därefter sätter man in insatser anpassade efter det.

– Det handlar både om att nå de som ännu inte röker och snusar och att erbjuda hjälp med avvänjning till de som har det, säger Anna-Kari Woxberg.