Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvfart

I februari skall de fyras gäng hålla möte i Maramö, Annie Lööfs hemby, vilket är passande på många sätt.

Annons

Alliansens gemensamma opinionsläge är onekligen att beskrivas som en mara. Förhoppningen torde vara att i Maramö återskapa framgången mötet i Högfors genererade. Något som dock torde vara att hoppas på för mycket. 

Det största sorgebarnet i gänget är för närvarande Centern och Annie Lööf, vars flummiga nyliberalism, manifesterad genom förslag om plattare skatter och månggifte i idéprogrammet, sänkt partiet. Därför är det inte heller så märkligt att Lööf och hennes partiledning nu skjuter upp presentationen av förslaget till nytt välfärdspolitiskt program. Ett program i vilket det enligt Aftonbladet bland annat finns förslag om en förändrad arbetslinje, eftersom Centern inte anser den politik som partiet driver i regeringposition fungerar. 

Kristdemokraterna å sin sida tycks desperatare än på mycket länge. I ett försök att skrapa ihop ytterligare stödröster inför valet 2014 för att klara sig kvar i riksdagen har Göran Hägglund nu gjort en helomvändning i EU-frågan och gått från att vara okritisk EU-kramare till att bli EU-kritiker. En politisk helomvändning som knappast övertygar, men som förmodligen trots det kan ge partiet några välbehövliga stödröster. I övrigt har Kristdemokraterna trots allt lite att erbjuda väljarna som dessa faktiskt vill ha. 

Alliansen går på halvfart nu. Arbetslösheten är på väg upp, men några insatser för att försöka stävja utvecklingen erbjuder inte regeringen Sverige. Majoriteten av budgeten lades i stället på bolagsskattesänkning. Och tidigare skattesänkningar, som krogmomssänkningen, de har visat sig fruktlösa, vilket betyder att den svensk som nu förlorar sitt arbete går en mycket oviss framtid till mötes.

I dag har vi en regering som anser att Sveriges samtliga problem kan lösas med hjälp av skattesänkningar. Vilket åren med alliansen dock visat inte alls är fallet. Regeringens skattesänkningar har alltid lagts fram som jobbskapande åtgärder, men gång på gång har utvärderingar visat att det i själva verkat inte handlat om mer än borgerliga drömmar utan förankring i verkligheten. 

Men tyvärr är det inte bara alliansens om går på halvfart. Det gör även den så kallade oppositionen. En opposition som är frustrerande tyst och foglig. 

Socialdemokraterna fortsätter på den borgerliga banan. Regeringens skattesänkningar accepteras, vinsterna i välfärden vill partiet inte säga nej till, kärnkraften är en fråga som Stefan Löfven gjort till ett frågetecken genom att vara väl så inställsam gentemot regeringen och även om partiet kallar sig framtidsparti, har partiet så här långt presterat väldigt lite framtidsinriktad politik. 

Oppositionens övriga två partier imponerar inte heller de, Miljöpartiets politiska profil är otydligare än på länge, vad partiet egentligen vill, torde för de allra flesta svenskar just nu vara högst oklart. Och Vänsterpartiet, som förvisso är tydliga med att de är riksdagens enda parti som säger nej till vinsterna i välfärden, är i dag lika lågmält som partiets ordförande. 

Svensk politik behöver en uppryckning. Frågan är dock vilket parti som kommer stå för uppryckningen. I dag underpresterar tyvärr samtliga partier.