Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvmiljardsatsning på Kungsberget igång

Lägenheter med 240 bäddar byggs på nuvarande husvagnsparkeringen när halvmiljardsinvesteringen i Kungsberget påbörjas till sommaren.


– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner, säger styrelseordföranden Mikael Rundblom inför den planprocess som nu inleds.

Bygg- och miljönämnden har gett stadsarkitektavdelningen i uppdrag att ta fram program och detaljplan för den stora satsningen med hotell, stugbyar, lägenheter och nya skidområden som Branäs Fritid planerar att genomföra i Kungsberget.

– Det här blir ett av våra allra högst prioriterade planuppdrag, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Redan till sommaren räknar hon med att det ska finnas en mindre detaljplan färdig för ett område vid nuvarande husvagnscampingen där det ska byggas uppemot 240 lägenheter.

Planarbetet för det som ska byggas kring berget i övrigt är tidsmässigt beroende av den pågående förändringen av Kungsbergets naturreservat. En förändring som innebär att det blir enklare för Värmlandsföretaget som äger skidanläggningen att genomföra sitt projekt.

– I bästa fall kan vi ha en detaljplan färdigt sommaren 2010, säger Anna Maria Häggblom.

Branäsledningen har redan varit ute och informerat omkringboende och andra nära berörda om sina planer vid möten och personliga träffar. Enligt Mikael Rundblom verkar inte den stora turistsatsningen upplevas som särskilt kontroversiell.

– Vi har inte stött på några motståndare. Reaktionerna har faktiskt varit väldigt positiva.

En viktig del i programarbetet med miljökonsekvensbeskrivning som kommunen nu drar igång är hur trafikfrågan ska lösas så att inte störningarna i Järbo blir allt för stora.

– Vi har redan en kontakt med Vägverket. Vår egen bedömning är att det inte blir någon särskilt stor trafikökning. Fler besökare kommer att övernatta i stället för att, som i dag, åka över dagen. Oavsett om de stannar en eller flera dagar blir det bara en resa, säger Mikael Rundblom.

Mot bygg- och miljönämndens beslut att ta fram program och detaljplan för Kungsbergetsatsningen reserverade sig miljöpartiets Gunvor Gunnarsson.