Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvvägs till Norje med Göteborg i backspegeln

/

Annons

Under ett par minuter stirrade jag bara ut över området och skakade på huvudet. Ja jävlar, sade jag för mig själv, detta är ju på riktigt! På riktigt som i riktiga scenbyggen, ordentlig organisation och kösystem samt ordentligt ljud.

Alla de farhågor jag gjort mig beredd att tackla på plats kunde omedelbart skjutas åt sidan. På första uppsättningen av Getaway Rock Festival i Gävle kunde man snabbt och effektivt få på sig ett armband, ta sig in på området och hamna framför ett band som lät schyst och utan besvär framförde sitt bästa. Just ljudet var en framgångshistoria med få undantag under de tre dagarna.

Raised Fist drogs med ett svajande och Motorhead tilläts, i vanlig ordning, spela med volymreglaget alldeles för högt ställt – vilket tog död på basen. Därutöver hölls goda nivåer som lät en lyssna utan hörselskydd och detaljer nådde regelbundet fram genom ljudväggarna. Den tekniska aspekten höll även på övriga håll, inga strömavbrott, svalka i dryckesförvaringen och det fixades tömning av latrinerna. Precis som sig bör.

Viss förvirring förekom bland funktionärerna och festivalledningen måste inför nästa år bli duktigare på att informera sina anställda om rutiner och föreskrifter. Man kan inte räkna med att volontärer ska ta egna initiativ och reda upp knepiga situationer, sådant ska folk ha betalt för. Så se till att mellanskiktet i ledningen, scencheferna och ledarna för de olika arbetslagen, är med på banan långt i förväg och får möjlighet att ge funktionärerna bra ramar att arbeta inom.

Bekvämligheter var tidigt ett viktigt mål för festivalen, och på den punkten har förväntningarna överträffats med råge. Gott om sittplatser i öltälten, tillräckligt med latriner, FANTASTISKT rent och städat, rimliga priser på mat och dryck samt ett godkänt utbud av maträtter att välja bland. Avsaknad av vegetariska alternativ är dock ett minus som måste diffas ut under nästa år.

Därtill måste det ordnas bättre handikappsanpassning. Festivaltoaletter för rörelsehindrade går att få tag på och ska givetvis finnas på plats, likaså masonitskivor över delar av grusplanen så att rullstolar har lättare att komma fram.

En stor eloge går ut till vakterna och sjukvårdarna som gjorde ett exemplariskt jobb! De välbyggda Säkerhetskillarna ingrep inte i onödan och verkade förstå vad en moshpit går ut på. Ett sjukvårdstält hade varit önskvärt när man väl skadade sig, men de vandrande vårdarna fanns alltid nära till hands och gav ett föredömligt bemötande. I sin helhet nådde Getaway Rock Festivals debut inte upp till Sweden Rock Festivals vattentäta organisationi Norje.

Men i sin form och storlek är arrangemanget lämpligare att jämföra med Göteborgs Metaltown, även det belagt i ett industriområde vid hamnen och inriktat på hårdare, moderna band. I den liknelsen framstår Gävles alternativ som ett moget storasyskon vilket kommit tillbaka från studieresan för att visa den trevande lillen hur saker och ting ska gå till.

Mer läsning

Annons