Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamas är en gräsrotsorganisation

Den senaste israeliska massakern är en påminnelse om att människor inte är lika inför döden. De tre israeler som nyligen dödats i palestinska attacker är offer för det meningslösa våldet. Det är terrorism.

De över tre hundra palestinier som nu dödas av israeliska bomber är däremot utsatta för det meningsfulla våldet. Det är ett rationellt, västerländskt och demokratiskt våld som bara syftar till fred. Det är den klassiska motsättningen mellan civilisation och barbari, där barbarerna alltid är svartskallar, och i vägen för kolonisatörer.

Om man ser till våldets potential att uppnå politiska mål finns det dock skäl att beskriva Hamas våld som mer meningsfullt än Israels. Det var det ihållande våldet mot de israeliska kolonisatörerna på Gaza som fick dem att dra sig undan. På västbanken där det varit fredligare har israelerna bara byggt nya bosättningar på palestinsk mark under tiden man ”fredsförhandlat” med PLO. Det är inte förvånande att Hamas med sin mer realistiska inställning vann de senaste palestinska valen.

Israel beskriver gärna Hamas som palestinska talibaner men det är snarare en nationalistisk än islamistisk organisation. Att Hamas upplevs som ett problem av både Israel, PLO, Egypten och andra beror mer på att det är en gräsrotsorganisation. De arabiska diktaturer som officiellt stödjer palestinierna är livrädda för att något så demokratiskt som Hamas ska sprida sig. Då är det korrupta PLO som palestinierna tröttnat på en bättre samarbetspartner.

Västvärlden har problem med Hamas av samma skäl. Om Hamas skulle smitta arabvärlden med sitt demokratiska virus skulle vi mista det mesta av vårt inflytande där.

Israel hävdar att man bombar Gaza för att slå ut Hamas förmåga att beskjuta Israel med missiler men det kan inte stämma. Hamas raketer kontrolleras av organisationens mobila milis: Israel har attackerat Hamas poliskår, andra officiella byggnader och moskéer. Det liknar hur man bombade sönder alla officiella byggnader som PLO kontrollerade på västbanken. Minns hur Yassir Arafat satt i husarrest i sitt utbombade residens de sista åren av sitt liv som straff för att han inte kunde stoppa varenda palestinier som ville göra motstånd mot ockupanterna.

Syftet med attackerna i Gaza är snarare att försvaga Hamas genom att döda så många av dess medlemmar som möjligt och att göra livet ännu mer outhärdligt för vanliga Gazabor än tidigare. Den israeliska ledningen tror att palestinierna blir apatiska om man bara bombar tillräckligt, men lika troligt är att det kommer att leda till en ny våg av självmordsbombare.

Att Israel vågar bedriva massiva bombningar beror på att palestinierna i praktiken är försvarslösa. Hamas hemmagjorda raketer har dödat 16–17 israeler de senaste åtta åren och är alltså främst ett psykologiskt vapen. De är en påminnelse om att 1,4 miljoner palestinier fortfarande lever under israelisk ockupation i en sandlåda som i praktiken är världens största fängelse.

Om Hamas hade haft kapaciteten att döda tre hundra israeler på fyra minuter hade Israel troligtvis varit beredd att lösa konflikten utan våld. För att få respekt från Israels regering behöver palestinier fler och bättre vapen. Så länge de är försvarslösa kommer palestinierna aldrig att få tillbaka en kvadratmeter mark, eller något självbestämmande.

Pierre Gilly är fri skribent som medverkar som kolumnist på Arbetarbladets kultursida.