Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarby kapell är inte till salu

Under den senaste tiden har en grupp människor velat köpa kyrkans kapell i Gästrike-Hammarby. Argumentationen för köpet har varit märklig och innehållit en rad osanningar.

Kapellet har till exempel aldrig varit till salu som man påstått. Kyrkoråd och kyrknämnd har förstås sagt nej, eftersom församlingen behöver kapellet som gudstjänstlokal. Men det är inte det enda och huvudsakliga skälet.

Vad som är betydligt allvarligare är den newage- religiositet som gruppen företräder. Den kommer redan till uttryck på den hemsida som en av gruppens medlemmar; Anita Ekberg, har, www.casafriendssweden.se. Man tar sig för pannan, när man läser den.

Man ordnar resor till ett healingcentrum i Brasilien som är rena charlataneriet. Verksamheten i Brasilien kommenterades av seriösa medicinska forskare redan för tio år sedan. Då kunde man konstatera bedrägeriet. Men resorna till centrat har fortsatt.

Nu har Sveriges Radio (svt.se) tagit upp saken och visat hur den grupp som velat köpa Hammarby kapell lurat människor att slösa pengar på resor till en behandling som helt saknar vetenskaplig grund. Det är skönt att gruppens verksamhet också granskas i Sverige. Det har efterlysts länge! Det är som Sven Ove Hansson, filosofiprofessor vid Kungliga Tekniska Högskolan, säger: ”En förfärlig verksamhet.”

Från kristen synpunkt rör det sig om spiritistisk vidskepelse. För att inse det behöver man endast besöka den aktuella hemsidan och se vilka slags böcker gruppen rekommenderar. Det hade varit synnerligen betänkligt om kapellet sålts för sådant ändamål.

Karl-Erik Tysk

kyrkoherde i Ovansjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare