Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamn och boende vid strandkanten

Entreprenören Anders Högberg har nu presenterat sina planer angående Karlitområdet för de boende i Karlholm med omnejd.

I planerna ingår en småbåtshamn, boende med havsutsikt och en äventyrspark.

Presentationen gjordes vid ett stormöte i Folkets Hus under tisdagskvällen. Högberg själv medverkade inte utan Margaretha Nilsson, White arkitekter, visade bilder och berättade om planerna. Åhörarna fick veta att Karlitområdet omfattar 56 hektar och ligger efter en 2,7 kilometer lång kuststräcka. Nere vid havet vill Högberg bygga en pir och anlägga bryggor. Där tänker han sig en småbåtshamn med 150 platser, varv och uppläggningsplatser för båtar

– Det finns i dag ingen riktig småbåthamn mellan Öregrund och Gävle.

Man skissar också på 300 lägenheter och fritidshus vid havet. Nilsson menar att man vid bygget ska ta tillvara det industriella landskapet.

– Det finns en hel del fina tegelbyggnader som vi vill bevara, som pannhuset som syns i området. Tegelbyggnaderna vill vi hyra ut till verksamheter.

Högberg håller på att flytta en deponi inom området. I slutänden ska den täckas och bli en äventyrspark.

– Där kan man ha en BMX-bana med mera, sa Nilsson.

I planerna ingår också att anlägga två stigar i samhället där folk kan vandra - en kulturstig och en sjöstig. Enligt arkitekt Margaretha Nilsson kan det ta 5-10 år att få allt färdigt.

Planerna har presenterats för kommunen. Ett första steg är att ändra i detaljplanen. Sedan krävs det bygglov.

– Men vem ska betala det här? undrade en man i publiken.

Arbetarbladet förde frågan vidare till Högberg.

– Projektet betalar sig själv. Det gör alla mina projekt, säger Anders Högberg och avser de byggrätter och bostäder som han planerar att sälja.

Han betonar samtidigt att det handlar om jättelika investeringar på området.

– När allt är klart rör det sig om en miljard. Det kostar lika mycket att bygga ett hus här som i Stockholm.

Till projektet behövs en rad miljötillstånd och andra tillstånd. Exempelvis rörande deponin och muddring för att göra segelrännan djupare.

Mötet handlade också om det pågående projektet "Vändpunkten" i samhället där dammen rensas och Kvarntorget återskapas.

– Det här kommer inte att locka turister. Ni måste komma med idéer, sa projektledare Leif Bäckström till åhörarna i salen.

Idén till projektet kommer från företagaren Per-Arne "Julle" Juhlin.

– I 25 års tid har jag sagt att kommunen borde göra något i Karlholm. Nu har jag klivit ned från läktaren och in i verkligheten.