Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamrångefamiljen Sjöbergs julvilla ska tävla i tv: "Man är väl lite onormal kanske"

Sedan 2010 har familjen Sjöberg i Hamrångebygden julpyntat sitt hus ordentligt. Till i år hade de tänkt att trappa ner då den gamla belysningen började bli utbränd. Då fick de ett samtal från Kanal 5 som ändrade allt.
– Nu slår vi rekord istället och tanken är att hålla igång det här länge, säger Mikael Sjöberg, pappa och hjärnan bakom denna avancerade jul-bonanza.

27 000 lampor. 7 kilometer nedgrävd kabel. 80 000 kronor har familjen Sjöberg satsat på sitt julhus i år. Arbetarbladet besökte familjen redan förra året – årets hus är dock rekordartat och anledningen är att Kanal 5 hörde av sig till familjen. De är med i programmet "Julkampen" som har premiär 30 november och som leds av Johnnie Krigström och Mattias Särnholm, kända från bland annat "Room service" och på senare tid "Sofias änglar".

Tidigare var planen att trappa ner julpyntandet men samtalet från Kanal 5 fick familjen att uppgradera det tidigare systemet som hade börjat bli slitet. Nu hoppas de dels att de ska vinna tävlingen – men också att fler ska få upp ögonen för huset och dess "Vinterland". Det finns med andra ord inga tankar på att sluta längre.

– Det är ju det vi vill, vi hoppas att till exempel barnfamiljer kommer hit. Att de ska känna att det är okej att stanna till, gå in och se sig omkring, säger Malin Sjöberg, mamma.

Första advent, 27 november, ska de ha den officiella "upptändningen". Då hoppas de att många tittar förbi och adventsfirar i Hamrånge.

LÄS OCKSÅ: Margaretas gran slår det mesta

Allt började 2011 då Mikael Sjöberg klädde husets vita plankor med lampor.

– Vi hade en inneboende då, en kompis till mig, och vi konstaterade att "Det här blev ju riktigt läckert". Sen började jag söka runt lite på Youtube för att se hur amerikanerna gör och på den vägen är det, berättar han.

– Man är väl lite onormal kanske.

Har grannarna klagat någon gång?

– Inte än, säger Mikael Sjöberg.

- Men någon är säkert lite irriterad, fyller dottern Emma Sjöberg i.

Systemet som styr hela trädgården är sofistikerat – teknikintresserade och el-utbildade pappan Mikael Sjöberg har komponerat spektaklet som i många fall blinkar i takt med musiken. Snart får de till och med upp en hemsida. Planen är att börja sälja färdiga ljud- och ljussystem till andra familjer som också drömmer om att förvandla huset och trädgården till ett magiskt vinterland.

"Julkampen" har premiär onsdag 30 den november kl 20.00 i Kanal 5.

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android .