Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämta kraft på själfulla resmål

/

En långweekend med lågprisflyg måste inte vara till en storstad. Prova en utflykt till majestätisk bergsnatur, intima byar och paradisstränder.

Här är våra fem bästa tips.

Annons

1. Berg möter ocean på Lofoten
I stället för att ta Hurtigruten kan man njuta av kusten från en hyrbil och övernatta i rorbuer, moderniserade fiskebodar. De är de mest själfulla boenden jag provat jämte agriturism, renoverade italienska lantgårdar. Norges största ö Hinnöya har stupande brant kust och trånga fjordar där Lofoten börjar. Hösten bjuder på milda, ljusa kvällar och vilsam puls.

Fortsätt mot Svolvaer eller ända ut till Reine, mumsa på lutfisk, mys i en rorbu, njut av stillhet vid vikar med vita stränder och insup Lofoten, vars natur enligt Lonely Planet tillhör jordens pampigaste. Norska priser kan skrämma den mest spendersamme, men bortsett från det är denna resa som ren balsam för själen.

2. Reträtt in i gröna Mallorca
Hyr en bil på flygplatsen i Palma och sikta söderut mot partykulan Magaluf. Styr kosan upp till de tysta bergen vid Calvià. Från kusten med sina betonghotell kommer man här in grönfrodigt svalkande, ibland dimmig, skogsvegetation längs serpentinvägarna. Det känns nästan som tropiska Borneo när huvudet fylls av fågelsång.

Slingra vidare mot Banyalbufar och Estellencs längs sluttningar med höga havsutsikter, badvikar och prisvärda pensionat på hösten. En annan avkopplande "flyktväg" längs Tramuntanabergen är förbi Deia norrut. Koppla av länge med en stor stark svalkande iskaffe och ta ett fint dopp i Cala Sant Vicenc, Mallorcas kanske minsta turistby (och förmodligen tråkigaste om man är partysugen 20-åring) med utsikter mot magnifika Formentorhalvön.

3. Smakfullt på Nordjylland
Norra Jylland från Skagen och ner längs västra kusten längs Skagerrak har milslånga vita sandstränder, mysiga kroer och förföriska färsköl på småbryggerier, som bjuder på jästa gyllene droppar. Lönstrup och Lökken är tilltalande sömniga byar vid havet, perfekta för att hämta kraft längs strandpromenader i vitt "skagenljus" och leka kurragömma på höga sanddyner med panoramautsikter.

Känslan på Nordjylland påminner om Gotland, med många konsthantverkare och kaféer. Njut utsökta middagar med färsk friterad flundra och räkor på Lökkens Bryghus och i Vendia Bryghus i Hjörring som erbjuder middag till humana priser i glädjande osnobbig miljö för att vara en gourmetrestaurang. Även stilfullt gemytliga Söögards Bryghus i Ålborg är en middagsupplevelse att minnas länge.

4. Paradisstränder på Sardinien
Tar man flyget till Olbia, siktar söderut så finner man några av Europas bästa badbukter: San Teodoros strand La Cinta har kristallklart vatten och långgrunt med vit sand. Fortsätt några timmar till Cala Gonones strandbukt omringad av bergen som har tempererat badvatten ända in i oktober. Landar planet i Alghero styr man kosan norrut mot Costa

Paradisos imponerande stränder, vissa med rosa sand. Sardinien tillverkar fortfarande sina jordbruksprodukter hantverksmässigt med en suverän lokal matkultur i byar som skänkt mig några av de största middagsnjutningarna jag upplevt. Se bara till att undvika klassiska turisthak som, tyvärr liksom på många utpräglade turistorter, lurar oss med dubbla priser för halvfabrikat.

5. Själslig rening i Istanbul
13-miljonersstaden Istanbul - årets kulturhuvudstad - är en världsmetropol rik på själfulla oaser. Andäktiga Blå moskén gjorde mig knäsvag och var en oerhört stark arkitektonisk upplevelse. Det enda som störde den gudomliga känslan var svettdoften från de enorma, vackra orientaliska mattor som täckte golvet i helgedomen. Hagia Sofia är numera museum och mer profan i sin pampighet.

En av världens största och marknader, Grand Bazaar, sjuder av kul möten, prisvärd keramik, väldoftande kryddor, färgglada lampor, smycken och handvävda mattor. Sedan bör man lämna klockan på hotellet och bege sig till en hammam för ett avstressande, fuktigt och renande turkiskt bad. Sedan har kropp och själ fått en sinnlig injektion som skänkt kraft att överleva en lång regnig och mörk höst.

Andreas Strömberg/TT Spektra
andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons