Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han åker till Brasilien för att bekämpa zikaviruset

Myggbekämpningsledaren för området vid Nedre Dalälven beger sig till Brasilien för att bidra med sin expertis i kampen mot zikaviruset.
– Smittspridningen är alarmerande, WHO tar till riktiga brösttoner när de beskriver läget, säger han.

Jan Lundström är myggornas största fiende i Österfärnebo och Gysinge. Han är den som leder bekämpningsarbetet i nedre Dalälven. Nu har han kallats till Brasilien för att bekämpa myggen som bär på zikaviruset. Som ende svensk kommer han samarbeta i en expertpanel med andra världsledande experter på ämnet.

– Det känns väldigt spännande och inspirerande att min kunskap kan vara till nytta i det här jätteproblemet, säger han.

Bekämpningsmetoden Jan Lundström vill använda är att sterilisera mygghanar och släppa ut dem. Det har tidigare visat sig effektiv på vissa flugarter. Jan Lundström och andra forskare jobbar på att anpassa metoden även för mygg. Den går ut på att förstöra mygghanarnas könsceller med röntgenstrålar. Enligt honom är det den enda möjliga effektiva metoden. Just den här myggarten, aedes aegypti, är bra på att gömma sig, och lägger sina larver på konstiga ställen. Genom att bespruta myggen med bekämpningsmedel riskerar man därför att bara komma åt hälften.

– Det är Åsa Romson som fått in mig på det här spåret. När hon drog in pengarna för bekämpningen i Dalälven började jag fundera på alternativa metoder.

Zikaviruset är besläktat med denguefeber och japansk encefalit. Det finns inget botemedel. Viruset misstänks kunna skada foster, därför bör gravida inte resa till drabbade områden. Svenska myggor kan inte bära på viruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Jan Lundström tror att metoden kommer revolutionera myggbekämpningen. Mötet startar 22 februari och organiseras av IAEA, International Atomic Energy Agency. Han ser inga risker med att åka till det drabbade området.

– Jag är ju varken kvinna eller gravid, så det går nog bra.