Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han berättade allt för sina skötare

De härdade skötarna på rättspsyk i Säter tvingades söka hjälp hos psykolog efter att Albin Aspgren, 28, gång på gång beskrev styckmordet i detalj för dem.

Annons

Förundersökningen om styckmordet på Nordost innehåller förhör med flera skötare på Säters rättspsykiatriska sjukhus, som Albin Aspgren varit i kontakt med efter att han flyttades dit någon dag efter dådet.

Först trodde de att de tog emot en självmordsbenägen man i chock. Aspgren var onaturligt lugn och det berättas att han "pratade oavbrutet" om dådet så fort han fick tillfälle till det.

Men en tid efter att de fick sin nya patient drogs dygnet-runt-bevakningen av Aspgrens rum tillbaka. Aspgren bedömdes inte befinna sig i chock. Det fanns inga tecken på att han verkligen tänkte ta livet av sig.

I stället hade han genom att återge styckmordet gång på gång drivit personalen till egna avlastningssamtal hos psykolog.

Albin Aspgren visade inga känsloyttringar förutom vid ett par tillfällen. När personalen skulle hjälpa honom att duscha. Aspgren ville inte och berättade att duschen påminde honom om styckningen – som han utfört i sin lägenhets badrum.

Vid ett annat tillfälle satt Aspgren i ett rum och pratade med sin advokat då han plötsligt vitnade i ansiktet efter att ha stirrat på en klocka. Han berättade sedan för skötarna att han känt lukter från mordet.

Annars har Aspgren, som gått på Konstskolan i Gävle, tillbringat sin tid med att skriva, rita och läsa skönlitteratur. Personalen har inte fått se hans anteckningar.

Vid en rutinkontroll av Aspgrens rum upptäckte personalen ett papper som han hade placerat ovanpå garderoben. På pappret fanns en anteckning som mitt i bröts av en teckning föreställande en ensam arm.

Efter upptäckten började Albin Aspgren riva sönder alla sina anteckningar och låsa in papper från sin advokat i kassaskåpet.

För en av skötarna berättade Albin Aspgren om en konstnär som vunnit berömmelse efter att ha insjuknat i schizofreni. I takt med sjukdomen hade konstnärens kattmålningar börjat förändras.

"Efter detta, om jag målar tavlor och folk får reda på vad jag gjort, undrar hur folk skulle se min konst då", ska Aspgren ha sagt till skötaren som då började fundera på om patienten höll på att bli grandios.

Albin Aspgren har fört dagboksanteckningar under gymnasietiden och det finns även annan korrespondens som vittnar om att hans tankar om mord, sexualsadistiskt våld och hans nihilistiska funderingar sträcker sig knappt tio år tillbaka i tiden.

Men under vistelsen på Säter började han plötsligt berätta att han hörde inre röster och hade gjort så under väldigt lång tid, vilket han inte verkar ha gett uttryck för tidigare.

Enligt skötaren berättade Albin Aspgren att rösterna lät som hans egen röst och att de "jämt var elaka och onda men att han försökte att kommunicera med dem och hålla dem i schack".

I samband med att Albin Aspgren häktades hade skötarna fått nog:

"Nu bryter vi, nu räcker det, han får prata om det här med psykologen", berättar en skötare om deras inställning.

Annons