Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick prinsessan – sagan om Daniel

/
  • Klass 8c. Prins Daniel Westling, växte upp hemma i den lilla orten Ockelbo där han började sina skolår på Rabo skola. Vidare upp på högstadiet kom Perslundaskolan. Här i åttonde klass (näst sist i understa raden) syns den unga sportkille som skulle bli prins  i Sverige, och få sitt ansikte upptryckt på hela landets brev.

Han är pojken av folket, som flyttade från byn till storstaden, hittade en prinsessa och nu är på väg att få halva kungariket. Berättelsen om Daniel Westling är som en klassisk saga – och den börjar i Ockelbo.

Annons

Ska vi vara helt ärliga började den faktiskt inte riktigt här. Daniel Westling är i själva verket född i Almby och familjen bodde en kort tid i Falun. Men man flyttade till Ockelbo när Daniel var liten. Det är här han har vuxit upp tillsammans med mamma, pappa och storasyster Anna i en villa på Smältvägen.

Han gick på Rabo skola i låg- och mellanstadiet och i högstadiet på Perslundaskolan. Staffan Nordqvist, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd, arbetade som studierektor på Perslundaskolan när Daniel Westling gick där.

– Min Anette gick i samma klass som honom så visst träffade jag både honom och hans föräldrar en hel del på föräldramöten och liknande. Jag minns honom som glad, alltid med ett leende på läpparna.

Nordqvist har mer än en gång fått frågor från journalister, som undrar om Daniel inte har någon sämre egenskap att berätta om.

– Jag har fått frågan 106 gånger och hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte minnas att jag någonsin fått några negativa signaler från honom.

Betygen i högstadiet bestod mest av treor och en del tvåor. Däremot hade Daniel femma i gymnastik och fyror i barnkunskap, matematik allmän kurs, teknik och slöjd. Han gick den sociala linjen på Hammargymnasiet i Sandviken och gick ut med ett medelbetyg på 3,07.

På hemmaplan i Ockelbo sommarjobbade han i 20-årsåldern på äldreboendet Uret. Liselott Kling är enhetschef inom äldreomsorgen men minns inte personligen Daniel Westling.

– Men de som jobbade med honom säger att han var väldigt omtyckt bland pensionärerna. Han var väldigt lättsam, glad och trevlig och dessutom bra att jobba med.

Därefter lämnade han Ockelbo. Han gjorde lumpen som fordonsförare vid I14 i Gävle och sökte sig därefter vidare till Lillsveds idrottsfolkhögskola i Värmdö. Han började jobba som konsult, personlig tränare och ledarutbildare på Sports Club i Stockholm. Där träffade han Hoforssonen Benny Johansson och tillsammans startade de lyxgymmet Master Training.

På Master Training var årskorten dyra men inkluderade diskretion, och medlemmar togs bara in efter rekommendation. Kronprinsessans lillasyster började träna på gymmet, tipsade sin syster – som fick Daniel som personlig tränare 2002. Där tränade de tillsammans flera gånger i veckan. När man tillkännagav förlovningen berättade kronprinsessan att det aldrig sa ”klick” utan att kärleksrelation mellan de två snarare växte fram med tiden.

Till en början träffades paret i hemlighet. På en konsert i Borgholm 2003 visade sig kungaparet för första gången tillsammans med Daniel.

I augusti 2004 följde Daniel för första gången med Victoria under ett av hennes uppdrag som kronprinsessa, till en träningslandskamp i ishockey i Globen. Inte förrän två år senare, i april 2006 gjorde han sitt första officiella framträdande med hela kungafamiljen i samband med kungens privata födelsedagsmiddag. 14 juli samma år var han för första gången inbjuden att delta i kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland.

Samtidigt kunde Ockelbo- borna då och då se kronprinsessan på besök.

I somras blev det officiellt att Daniel Westling skrivit på ett hyreskontrakt för en tvårummare i Pagebyggnaden på Drottningholm, men officiellt var de fortfarande inte sambos. I tisdags kom slutligen beskedet om att paret förlovat sig och bröllopet är planerat till försommaren 2010.

Efter bröllopet blir Daniel Westling hertig av Västergötland. I går kom också beskedet om att han under nästa år kommer att pryda ett frimärke tillsammans med kronprinsessan.

Annons