Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kräver ansvar för Martins död

Treåriga Martin ströps till döds efter att ha fastnat i ett träd vid förskolans lekplats.
Nu står hans förskollärare inför rätta för vållande till annans död.
– Fallet Martin blir viktigt i hela Sverige. Det får inte brista så i tillsynen av små barn, säger Lars Erik Forss, pensionerad polis, som gjort en privat utredning av fallet.

3,5 år efter tragedin då treåriga Martin fastnade med hjälmen i ett träd och ströps till döds finns inte förskolan Grodan i Järbo kvar.

Efter den tragiska händelsen gick föräldrakooperativet i konkurs. Barnen och personalen finns i dag på annat håll.

Men fallet Martin är inte avslutat.

Under onsdagen inleds den två dagar långa rättegången i Gävle tingsrätt mot förskolläraren som hade tillsynen av honom.

Hon står åtalad för vållande till annans död. Åklagaren menar att hon inte borde ha lämnat Martin utan uppsikt.

Men det hade mycket väl kunnat bli så att fallet aldrig nått domstol.

Två gånger har åklagarmyndigheten i Gävle inlett och lagt ned polisutredningarna av Martins död.

Efter att TV4:s Kalla fakta i november 2011 avslöjat siffror som visar att tusentals barn skadas varje år i svenska förskolor fick den pensionerade kriminalutredaren Lars Erik Forss upp ögonen för fallet.

– Jag blev nyfiken på varför fallet lagts ned. Dessvärre fick jag mina farhågor besannade, säger han, som ser brister i de första polisutredningarna.

Sedan dess har han bedrivit en egen "skuggutredning" i samförstånd med Martins pappa.

Ett arbete som i våras fick riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att väcka åtal mot förskolläraren.

Farhågorna som Lars Erik Forss syftar på är att de tidigare polisutredningarna enligt honom fokuserat för mycket på Martins hjälm i stället för på vem som faktiskt hade tillsynen av honom – och som skulle se till att barnen inte kom till skada. Ansvaret för Martin och de andra barnen hade förskolepersonalen, menar han.

– Alla småbarnsföräldrar i Sverige ska när de lämnar sina barn vid förskolan kunna känna sig trygga att personalen upprätthåller tillsynen av barnen, säger Lars Erik Forss.

– Alla andra aktiviteter vid en förskola måste komma i andra hand.

Då åtalet till stora delar bygger på tillsynsansvaret kan utfallet av rättegången få följder för liknande fall i framtiden – och ställa större krav på förskolor och dess personal i hela landet.

Det var ingen brist på personal vid förskolan i samband med den tragiska olyckan enligt Lars Erik Forss. Det är avsaknaden av tillsyn som är kärnfrågan i målet – och i det här fallet hamnar det ansvaret på en person.

– Det handlar om personligt ansvar för vad man gör och inte. Det måste alla vuxna kunna ta och ställas till ansvar för. Här har personen brustit i säkerhetsbedömningen. Det finns risker att lämna ett litet barn ensamt utan tillsyn, det måste alla förstå. Barn har inte själva förmågan att reda ut de situationer som de hamnar i, säger han.

Under rättegångsdagarna kommer tingsrätten att återvända till platsen för dödsfallet. En syn kommer att göras vid den stängda förskolan.

En rad vittnen är kallade. Däribland dåvarande förskolechefen, fritidsledare, barnskötare, räddningspersonal och polistekniker.

Ett år innan Martins död blev en flicka hängandes i sin tröja från en gren i samma träd. Martins pappa ska då ha bett förskolan att hugga ned trädet.

Den händelsen blir sannolikt av vikt under rättegången.

Den åtalade förskolläraren nekar till brott.