Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han öppnade en ny värld för synskade

I dag är det 200 år sedan fransmannen Louis Braille föddes. Han uppfann punktskriften som gör livet lättare för synskadade världen över.

Louis Braille var bara tonåring när han utvecklade skriftsystemet för blinda. Själv blev han blind vid tre års ålder sedan han skadats av en syl i faderns sadelmakeri.

Ursprunget till punktskriften var ett chiffersystem med upphöjda punkter som franska armén använde och Braille förbättrade idén.

I dag är punktskriften skrift- och lässpråk för de 100 000 svenskar som lever med synnedsättning. På senare tid har det blivit vanligt att bland annat medicinförpackningar förses med punktskrift.

– Vi hoppas att firandet av Braille ska uppmärksamma att punktskriften saknas på många ställen i samhället. Systembolaget, busstationer, tåg, posten, banker och bibliotek är bara några få exempel på platser där punktskrift borde finnas, säger Marlene Terkowsky, koncernchef för Irisgruppen som bland annat har Sveriges största punktskriftstryckeri.

Tryckeriet ligger i Fagersta och där trycks varje år över 1,7 miljoner sidor i punktskrift. Böcker, tidningar, noter, restaurangmenyer, sällskapsspel och nationella prov är några exempel på sådant som kommer från Iristryckeriet.