Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han rasar mot tystnaden om polischefen: "Jag blir så jävla arg"

Utredningen om barnpornografibrott lades ned mot polischefen - sedan slutade han plötsligt.
Informationsavdelningen fick inte veta någonting. Nu rasar Christer Nordström, presstalesman för Uppsalapolisen.
– Jag blir så jävla arg. Jag har aldrig varit med om något liknande under 45 år som polis, säger han.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det i slutet av 2014 som misstankarna väcktes mot polischefen i region mitt. Förundersökningen öppnades i januari av polisens internutredningsgrupp för att sedan avslutas. I början av hösten 2015 ska han ha uppmanats att säga upp sig.

LÄS OCKSÅ: Polischef slutade efter misstankar om barnporrbrott: "Jag har inga kommentarer"

Under hela processen, drygt ett års tid, fick informationsavdelningen i Uppsala inte veta någonting.

Instruktionerna var att mannen slutat av personliga skäl och att alla frågor skulle hänvisas till myndighetens kommunikationsdirektör Unni Jerndal.

– Redan då förde vi fram kritik mot att vi inte fick veta varför polischefen skulle sluta. Eftersom ingen fick veta något blev man fundersam och alla undrade vad det var som hade hänt. Det är klart att vi kände att något var skumt och vi hade våra misstankar. Jag sa att jag hoppas att inget annat kommer fram i ett senare skede, men det var ju precis det som hände, säger Christer Nordström.

LÄS OCKSÅ: Kritik inom polisen: "Mycket märkligt hur det här har skötts"

Han är däremot noga med att inte låta någon skugga falla på den regionala polisledningen. I stället är han kritisk mot den nationella avdelningen, som polischefen var anställd av.

– Vi hade möjlighet att i ett tidigt skede berätta om det här. Nu riskerar vi att bli beskyllda för att mörka och undanhålla dessa uppgifter. Polisen är en organisation som måste tåla den här insynen och det ansvar som medföljer. Ytterst är det här en fråga för polisens trovärdighet, säger han.

Enligt Christer Nordström frångår fallet praxis inom polisen.

– Det har inte följt den gängse traditionen där vi har en stor transparens och öppenhet att berätta när något händer. I stället hamnade vi i ett läge när ingen sa någonting till media och allmänheten och att polisen inte tog initiativet till att berätta. Det är inte heller någon bra intern kommunikation, säger han.

– Jag blir så jävla arg. Jag har aldrig varit med om något liknande under 45 år som polis, säger han.

LÄS OCKSÅ: Misstankar mot polischef sopades under mattan - nu är händelsen JO-anmäld