Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ska leda arbetet mot extremism

Länets toppchefer ska tillsammans leda arbetet mot våldsbejakande extremism ute i kommunerna.
– Vi måste lära oss de första tecknen på radikalisering, säger nye landshövdingen Per Bill, som leder nya samhällsrådet.

Samhällsrådet ska arbeta med tre övergripande frågor – regional krishantering, folkhälsa och brottsprevention. I januari träffas rådet för första gången i den nya konstellationen, som, utöver landshövdingen, består av polischefen Lisa Ström, regiondirektören Svante Lönnbark, Gävles kommunchef Göran Arnell och Ljusdals kommunchef Claes Rydberg.

En av de första frågorna blir att ta fram en gemensam handlingsplan med förebyggande aktiviteter för att värna demokratin mot de våldsbejakande miljöerna.

– Kommunerna vill ha hjälp med de här frågorna som är relativt nya. Det är viktigt att vi alla lär oss mer, trots att vi hittills varit förskonade från terrorism här. Det trevliga är att det i dag inte finns några riktigt oroande tecken i länet, säger Bill.

Läs också: Röda Korset startar en nationell stödtelefon för att förebygga våldsbejakande extremism

Han påpekar att det runt om i Sverige finns olika typer av verksamheter som Säpo klassar som terrorverksamhet och som samhällsrådet därmed fokuserar på.

– Extremism är inte bara terrorister i den mening som folk ser framför sig till exempel i Paris. Det finns också djurrättsextremister och både höger- och vänsterextrema rörelser som kan utsätta människor för våld.

I veckan beslutade den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, att det ska inrättas fyra kunskapshus i Borlänge, Göteborg, Örebro och Stockholm, med särskilda kunskaper kring hur man värnar demokratin mot våldsbejakande miljöer.

Per Bill betonar att det blir viktigt för Gävleborg att lära av kompetenscentrumet i Borlänge.

– Vi behöver lära oss vad som triggar ungdomar till att söka upp vit makt-miljöer, eller varför helt vanliga gymnasister börjar läsa koranen på ett helt nytt sätt via mystiska Facebook-sidor.

Läs också: Så jobbar Gävle kommun med extremism

I veckan bjöds landshövdingen in till Al-Rashideen i Gävle där han träffade talespersoner för moskén.

– Jag tror att moskéer är en av flera viktiga pusselbitar som vi måste samarbeta med, säger Per Bill.