Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tror affärer med Indien ger nya jobb i länet

Han vill öppna dörrarna för mer affärer mellan Sverige och Indien.
– Det finns stora möjligheter för små och medelstora företag, inte minst i Gävleborg och Dalarna, säger Håkan Kingstedt i Sandviken.

För några månader sedan kom han hem till Sverige efter att ha varit chef för Sandvik Asia Ltd, med ansvar för Indien, i drygt sju år.

Förra veckan utsågs han till ordförande i Svensk-indiska handelskammaren (SIBC).

– Min uppgift blir att sprida kunskaper, bygga nätverk, hjälpa till med studieresor med mera och möta delegationer från Indien till Sverige.

Förra veckan träffade han indiske ambassadören och tog emot en grupp med chefer för indiska underleverantörer till bilindustrin.

– Indien börjar ta fart, säger Håkan Kingstedt och berättar om nya vägar, hus, flygplatser, hamnar, järnvägsnät och nya jobb.

Medelklassen består av drygt 500 miljoner som har ungefär samma standard som snittet i Europa.

– De driver på konsumtion och service. Har du en tvåhjuling så vill du köpa bil. Har du en lägenhet med ett rum så vill du ha två rum, säger han.

Nyligen presenterade Tillväxtverket en undersökning som visar att bara 4 procent av de små och medelstora företagen i Gävleborgs län exporterar utanför Europa.

Håkan Kingstedt pekar på att antalet svenska företag som etablerar sig i Indien ökar med två per månad.

– Det är alldeles för låg takt. Det borde vara betydligt fler. Det finns potential som kan rädda arbetstillfällen i Sverige. Om man satsar i Indien så behövs stöd, ledning, forskning och utveckling och investeringar på hemmaplan.

Samtidigt kommer flera indiska företag in på den svenska marknaden.

– Flera av dem använder Sverige som testmarknad, säger han.

Vid sidan om uppdraget i SIBC har Håkan Kingstedt ett eget konsultbolag, Monemus AB, som kan träda in som rådgivare om den som etablerar sig i Indien behöver mer hjälp.

Han samarbetar också med chefsrekryteringsföretaget Interim Management som drivs av Gävlebon Jan Lövkvist.

– Vi har långt gångna diskussioner om att starta en verksamhet som ska hjälpa till att bemanna företag som väljer att gå in i Indien.

Han tycker att svenska företag bör gå vidare från kända områden som Mumbai och Delhi, till mindre kända men växande städer som Ludhiana, Surat och Kochi.

Vad kan svenska företag göra där?

– Sälja sina produkter. På en tillväxtmarknad säljs allt, från industri- till konsumtionsprodukter.