Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vägrade ta emot hjälp

Den mordmisstänkte mannen har vägrat ta emot hjälp trots att han behöver vård.

Eftersom han är både myndig och omotiverad har socialtjänsten avslutat ärendet.

Annons

Den mordmisstänkte 20-årige Hoforsbon dömdes vid tre olika tillfällen under förra året för en mängd brott. Vid den senaste domen i november fick han tre månaders fängelse som ännu inte avtjänats eftersom domen är överklagad.

Har psykisk problematik

I samband med att tingsrätten ska bestämma påföljd för ett brott görs en personutredning. Av Frivårdens yttrande från början av förra året framgår det att 20-åringen har omfattande psykisk problematik och har haft kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin sedan tio år tillbaka. Han missbrukar alkohol och narkotika. Den kombinationen gör att risk för återfall i brott är hög, konstaterar man.

Men den frivilliga vård som erbjudits har 20-åringen inte varit intresserad av. Även andra insatser har avbrutits till följd av ointresse. Socialtjänsten i Hofors har nu avslutat hans ärende på grund av hans ålder och att han inte är motiverad att ändra sitt liv.

Har dålig impulskontroll

I brottsregistret finns flera domar för misshandel och i utlåtandet konstaterar man att 20-åringen har dålig impulskontroll när han dricker som lätt resulterar i destruktiva handlingar, som misshandel.

Vid ett tillfälle var det aktuellt med specialistvård på ett behandlingshem men det blev aldrig av eftersom han inte var motiverad och föreståndaren upplevde att 20-åringen hade en romantiserad bild av det kriminella livet och att han vare sig ville sluta med missbruk eller kriminalitet.

Annons