Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill samla allt språkande

/
  • Rolf Tirén har varit företagare i charkuteribranschen och van att ta initiativ. Nu har han försökt skapa en samlad information om språkkaféer i Gävle.

En samlad information över Gävles alla språkkaféer. Rolf Tirén fick idén efter att ha besökt nya Kulturhuset. Det ledde till att han skickades mellan olika myndigheter.

Annons

Ursprungligen från Hälsingland men sedan i januari boende på Nordost. Rolf Tirén är en aktiv pensionär som söker upp tillfällen att engagera sig. Han gick till sy- och språkkaféet i Kulturhuset för att prata med nyanlända och lära sig att virka. Då fick han sin idé om en samlad information kring språkkaféer som många kunde ha nytta av. Särskilt bland de som ivrigt vill lära sig svenska.

Han hänvisades till Kulturrums språkkafé vid Brynästorget som skickade honom vidare till stadsbiblioteket och därifrån till SFI, arbetsförmedlingen, Region Gävleborg och slutligen till Gävle kommun.

Där hamnade han på flera olika ställen innan han till slut fick napp hos Cina Kedvall som samordnar all volontärverksamhet i Gävle.

– Jag skickade mejl till 23 organisationer och fick svar av tre. Nu har jag snickrat ihop en egen lista men den är inte fullständig. Jag vet att det finns flera språkkaféer runt om i Gävle, säger han.

Han kommer även i fortsättningen att erbjuda sina tjänster hos Kulturrum på Brynäs centrum. Men en större del av sin tid ägnar han åt Nygården på Nygatan, en mötesplats för Gävlebor som lider av psykisk ohälsa. Själv medicinerar han framgångsrikt mot sin bipolära sjukdom som han fick i sviterna av en hjärnskada 1997.

– Nygården är ett fantastiskt ställe med många aktiviteter. Just nu håller jag på att fixa till snickeriverkstan. Dessutom tränar jag mycket och ska gå en nybörjarkurs i tango.

Annons