Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hände något, eller bara tur?

Annons

Regnet från Tjernobyl föll över min gräsmatta, mitt grönsaksland, min potatisodling och stänkte på mina barn. Odlingarna lades i träda, svampskogen valdes bort och om 20 år eller så får vi se vad som hände med de mänskliga vävnaderna.

När regnet drog bort återgick det mesta till en slags normalitet, blott avbruten av de återkommande rapporterna från bonden i Hilletrakten och hans skenande värden. En viss oro har hängt med under åren och formulerats som en stark tveksamhet inför kärnkraften. Så långt borta som Tjernobyl och så nära?

Och för bara några månader sedan gick larmet i Forsmark och detaljerna som drogs fram var inte så roliga. Slarv, fylla, nonchalans, rutiner som gick på rutinens brant. Experter flögs in för att se över säkerheten. De lämnade en utdragen rapport som kunde ses som en bekräftelse på att det var något ruttet i verket.

Och nu Oskarshamn. Föga tröst att det som kunde ha hänt inte hände, fast man vet inte säkert ännu vad som hänt.

De två misstänkta släpptes i går, inga sprängmedel eller något annat konstigt hittades i deras hem. De var och är förmodligen helt oskyldiga.

Trist bara att deras liv och familjeförhållanden har sträckts ut över flera uppslag i alla medier. En hade några gamla domar och får väl sparken efter det här, oavsett graden av oskuld.

Men säkerheten i Oskarshamn var visst bra, eller dålig. De två togs i en stickprovskontroll, de hade otur den dagen. Andra dagar, med andra inblandade, är det bara att promenera in i verket.

De ansvariga försäkrar att allt är i sin ordning, men ingen kan förklara att en av de två som nu greps kunde få ett säkerhetsklassat jobb trots tidigare konfrontationer med polis, åklagare och domstolar.

Det är väl några rutiner som brustit, det är det alltid.

Kärnkraftskramarna försöker dämpa upprördheten men dess främste profet, folkpartisten Carl B Hamilton, har ännu inte sagt något. Han återkommer väl när det lugnat ner sig med sina förslag om ännu mer atomkraft.

Vi andra har fått ännu en påminnelse om att allt kan hända. Att inget hände leder bara till det här: Snart händer något. Vad gör vi då?

Mer läsning

Annons