Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans gör första stand up-showen någonsin av en Gävlebo

Babben Larsson var Gävlebo under slutet av 80-talet – men hon satte inte ihop någon egen stand up-show då, konstaterar Gastas starke man Hans Carstensen.
På söndagen är det premiär för hans stand up-show "Tänk punk!".
Som alltså rimligtvis bör vara den första någonsin av en Gävlebo.

Det är faktiskt så att Babben Larsson under sina Gävleår startade en stand up-klubb 1989. Något som Arbetarbladet pratade med Babben om i den här artikeln från 2009.

En regelrätt show satte hon aldrig ihop under sina år som Gävlebo – så Hans Carstensen verkar ha rätt i det att hans show "Tänk punk!" är den första i stand up-genren av en Gävlebo.

Hans Carstensen har precis som Babben startat stand up-klubb i Gävle, den nu långlivade klubben Gasta.

Under veckan som gått har det varit Gasta Comedy Week. Marika Carlsson, Isak Jansson och kollektivet SEMST finns bland dem som uppträtt under veckan. Hans har dock haft siktet inställt på söndagen – då han ska lära publiken på Å-krogen hur man "tänker punk".

Varför just punken som tema?

– Det är inte så många andra som skriver om punk i stand up-svängen och punken har betytt mycket för mig. Före jag upptäckte punken var jag blyg och utan ett sammanhang att finnas i. Genom punken fick jag en identitet, säger Hans Carstensen som spelade i ett Sveriges allra första punkband – Butter Utter.

– Jag hade ju kunnat skämta om tonårsbarnen eller äktenskapet eller skolan jag arbetar på men då hade det knappast varit unikt, fortsätter han.

Hur tänker man punk då?

– Det är väl kanske att inte tänka så mycket framåt, att man gör saker för att man vill och det nu och inte senare. Med det menar jag inte att man ska vara helt utan konsekvenstänk och tänka "Jag ska råna en bank!". Det är väl snarare det där om att man ska investera i sig själv som är tröttsamt, man ska vara så jäkla smart och tänka taktiskt för att bygga upp en "story" kring sig själv i stället för att bara göra det man vill.

Hans Carstensen medger att det finns en viss nervositet inblandat i att för första gången köra sin helt egna show. Så har det varit hela vägen från att han gick ut med informationen.

– Jag gick ut med att jag skulle ha föreställningen innan jag hade allt material, det var en källa till viss oro. Men nu har jag fått skära ner i istället.

En annan källa till nervositet som Hans blivit varse om är att punken fortfarande berör. Han berättar att han fått flera mejl från personer som ställer sig frågande.

– En skrev "Punktiden var en allvarlig period, ska du göra narr av punken?". Men det ska jag absolut inte. Jag vill ladda om termen "punk".

Hans Carstensen berättar också att han spelar föreställningen under Lunds komedifestival i augusti och att en inkopplad producent börjat sälja in den.

– Målet är att spela den i hela landet.