Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är alla nomineringar till Local Heroes-galan i Sandviken – rösta på din favorit!

Nu börjar det närma sig på allvar! Lördag 18 februari är det dags för den åttonde upplagan Arbetarbladets lokala musikgala Local Heroes. Årets galakväll blir den första som hålls i Sandviken och Göransson Arena.
Tidigare i veckan kunde vi avslöja att Ametist Azordegan leder galan för andra året i rad och här kommer det viktigaste av allt – alla nominerade lokala hjältar.

De flesta kategorier avgörs av en jury vi kommer att presentera vid ett senare tillfälle – men i två kategorier, årets låt och konsert, bestämmer du.

Omröstningen är nu stängd. Vinnarna presenteras på galan 18 februari.

Årets album

Avgörs av jury

[krig] – "The Future Sound of Sandviken"

Ort: Sandviken

[krig] är konst. Ungefär hälften av deras uttryck är musik, resten är visuell eller annan representation av ett större sammanhang, en del av en annan värld. [krig] vill vända på förhållandet mellan artist och publik, konstnär och dansgolv, tid och rum och mässar om galenskapen och kreativitetens rätt, om att få vara som man är, inte orka med och brinna inuti. ”The Future Sound of Sandviken” är ett förslag eller en utmaning, som någonstans är en idé om vad Sandviken skulle kunna vara eller är.

Lyssna (Spotify)

Little Children – "f.f."

Ort: Skutskär/Gävle/Stockholm

Skutskärssonen Linus Lutti är sedan länge stationerad i Stockholm men de som röstade kunde inte bry sig mindre. Det gick inte att se förbi "f.f". Skivan är helt enkelt för bra för att det skulle bli relevant att dividera kring hur lokal han är nu för tiden. "f.f" är intim och storslagen på samma gång – en finessrik hyllning från Linus Lutti till alla hans rockhjältar.

Lyssna (Spotify)

Gadget – "The Great Destroyer"

Ort: Gävle

I 10 år fick vi vänta på Gadgets tredje fullängdare. Det är minst 9 år för länge. När "The Great Destroyer" väl släpptes så var det ingen som klagade längre. Gadget var tillbaka, mer kompromisslösa än någonsin tidigare. En genomlyssning av "The Great Destroyer" lämnar dig kränkt. Fast på ett bra sätt.

Lyssna (Spotify)

Ida Long – "Rainbows and tears"

Ort: Gävle

Tidigt under 2016 släpptes Ida Longs andra fullängdare som kanske främst skördat framgångar i utlandet, däribland i länder som England, Tyskland, USA och Ryssland (!), enligt skivbolaget Comedia. Singeln "We got" har till exempel samlat på sig över 200 000 lyssningar på Spotify. Det visuella är en mycket viktig del av Ida Longs artisteri – men "Rainbows & tears" står sig mycket bra på egen hand.

Lyssna (Spotify)

Årets arrangör:

Avgörs av jury

Sandvikens kommun – "Right-festivalen!"

Ort: Sandviken

Right!-festivalen var en ovanligt lyckad ungdomsfestival – och nyckeln var nog att arrangörerna Sandvikens kommun lyckades med konststycket att boka två av Sveriges mest hajpade artister – Cherrie och Erik Lundin.

Olle Tjern – "Olles Vardagsrum"

Ort: Sandviken

Olle Tjern har ett finger med i spelet lite överallt bakom kulisserna i Gästriklands musikliv. Under 2016 tog han ett steg mot att synas mer själv. "Olles vardagsrum" är en hybrid mellan talkshow och livespelning och något vi inte sett tidigare i Gästrikland.

Leandro Bontemps – "Stay Trve Bookings"

Ort: Gävle

Stay Trve växte fram ur en vilja att göra Gästrikescenen mer jämställd och välkomnande har Leandro Bontemps själv berättat. Stay Trve har sedan dess hållt i spelningar frekvent – främst på Rack n roll. Pride-kvällen "Born this way" på Sjömanskyrkan visar tydligt att Leandro Bontemps intentioner inte bara är snack – utan också verkstad.

Lamour – "Pushfestivalen"

Ort: Gävle

"Det är alltid ett mål att visa att det finns musik så det räcker för en hel festival här i närområdet och det tycker jag att vi gör" sa Anna-Karin Berglund inför årets Pushfestival. Det är bara att hålla med – Pushfestivalen är en lokal gärning som lyfter den alternativa musiken och förtjänar din uppmärksamhet.

Årets band:

Avgörs av jury

Svartanatt

Ort: Gävle/Sandviken

Svartanatt spelar en gitarrbaserad rock som för tankarna till 60- och 70-talet. Med tunga orgelmattor och melodiösa gitarrslingor ihop med Jani Lehtinens skarpa röst skapar Svartanatt ett eget tidlöst sound. Bandet har sin plattform i Stockholm men medlemmarna har sina rötter i Gävle och Sandviken. Under 2016 fick bandet ett genombrott med sitt flerfaldigt hyllade debutalbum ”Svartanatt”. Den krikerrosade skivan har sålt så bra världen över att den tagit slut.

Lyssna (Spotify)

Blazon Stone

Produktive Cederick Forsberg (Känd från bland annat Rocka Rollas som spelade på Local Heroes förra året) är motorn i Blazon Stone som släppte albumet "War of the roses" under 2016.

Lyssna (Bandcamp)

Gadget

Ort: Gävle

Gadget består av Emil Englund - sång, Rikard Olsson - gitarr, Fredrik Nygren - bas, William Blackmon - trummor. Bildades vintern 99/00 av William och Rikard. Emil och Fredrik kom med kort där efter. Tredje och senaste albumet "The Great Destroyer" släpptes efter nästan två års (sporadiskt) arbete i The Overlook. Gadget har inte varit överdrivet aktiva på hemmaplan eller i Sverige, men har periodvis turnerat flitigt och gjort en hel del festivaler i Europa. Nu senast hösten 2016 gjorde Gadget en turné genom nordvästra USA.

Lyssna (Spotify)

Greybeards

Ort: Gävle

Bandet har turnerat flitigt under 2016 och hunnit med spelningar i både Tyskland och Kina. Med Sator-frontmannen och producenten Chips Kiesbye (Hellacopters, Thåstöm m.fl.) spelade Greybeards i oktober in singeln ”Cold december”. Den släpptes nyligen och är första verket från kommande uppföljaren till LP:n ”Longing to fly”.

Lyssna (Spotify)

Årets konsert:

RÖSTA SÅ HÄR:

Omröstningen är nu stängd. Vinnarna presenteras på galan 18 februari.

Konsert 1: Baron Bane – Sound society

Lördag 19 mars

Baron Bane är välkända för sina extravaganta liveupplevelser och har ända sedan starten 2003 verkat för att göra sina konserter till upplevelser. Ni minns väl när bandet satte eld på Gävle Teater? Eller konstutställningen/konserten på Sandvikens Konsthall? Eller spelningen i totalt mörker på Parkrock i Sandviken. Eller konserten PÅ Gavleån. Eller 3D-konserten på Spegeln. Eller just den Local Heroes-nominerade releasespelningen i Sound Society-studion förra året? Listan kan göras mycket längre men det står klart att Baron Bane alltid gör ett stort intryck och avtryck på sin publik med sina unika och spektakulära liveupplevelser.

Konsert 2: Gadget – Å-krogen

Lördag 19 mars

Läs bandbeskrivningen i "Årets album" och "Årets band"-kategorierna.

Konsert 3: Mystic Order – Klubb Kontrast

Fredag 4 november

Mystic Order är en techno-duo från någonstans i närheten. De släppte sin första EP under 2015 och har sedan dess spelat ute, släppt en till EP och producerat ett antal remixer åt andra artister. Deras tredje och kommande EP är nu klar för release väntas komma tidigt 2017. Genom sin musik försöker Mystic Order att integrera och bevara det naturliga och industriella som omringar dem.

Konsert 4: Frida Scar – Balkongfesten

Lördag 20 augusti

Rapparen Frida Scar har figurerat på hiphopscenen i många år. Hon har sedan hon släppte sin debut-ep "Schhh" synts på de flesta klubbscenerna runt om i Sverige, antingen solo eller tillsammans med kollektivet Femtastic. Frida Scars smattrande flow, engagerande texter och råa energi från scen har gjort henne till en omtyckt liveartist. Just nu skriver hon färdigt material till ett album som väntas komma i vår.

Årets låt:

RÖSTA SÅ HÄR:

Omröstningen är nu stängd. Vinnarna presenteras på galan 18 februari.

Låt 1: Name The Pet – "Irl"

Ort: Gävle/Stockholm

Name The Pet heter egentligen Hanna Brandén och är uppvuxen i Valbo fram tills hon var 12 år då familjen flyttade in till Gävle. I Gävle bodde artisten till hon gick ut gymnasiet. Numer är hon baserad i Stockholm som så många andra. Hon har två album bakom sig och har nyligen börjat släppa singlar för ett tredje – Local Heroes-nominerade "Irl" är en av dem.

Lyssna (Spotify)

Låt 2: Dream Boys – "Embryo"

Ort: Gävle

Drömpunkarna i Dream Boys har skickat en dikt som presentation:

Med kärlek till livet och allt som blomstrar

Får vi telefonledningar att sjunga

Barnvagnen är uppkopplad.

Dagen för räkan är nu kommen.

Lyssna (Spotify)

Låt 3: Manno – "Knives and guns"

Ort: Gävle/Sandviken

Melankolisk, episk och innerlig indiepop/soul. MANNO skapar ett landskap av förföriska melodier och emotionell dynamik som flyter samman. Det poppiga soundet blandat med den soul-fulla rösten bidrar till MANNO:s originalitet. Bakom MANNO är sångaren Manochehr Endalib med Marcus Nilsson på gitarr, Jesper Ellus på klaviatur, Jimmy Fors på bas och Olle Tjern på trummor.

Lyssna (Spotify)

Låt 4: LEHNBERG – "Soldag"

Ort: Gävle

David Lehnberg har varit en konstant hörnsten i Gävles musikliv i 15 år.  Han har turnerat varje kontinent med sin egna musik, senaste åren med bandet The Deer Tracks. I David solokarriär där han bryter ny musikalisk mark på daglig basis och arbetar även som producent för andras skivproduktioner. "Soldag" härrör från olika inspelningar, möten och idéer om österländsk filosofi i och kring olika länder i Asien, som David senast turnerade under sommaren 2015 med The Deer Tracks.

Lyssna (Spotify)

Årets musikvideo:

Avgörs av jury

Ida Long – “Mannen på taket”

Ort: Gävle

Ida Long är hjärnan bakom sina egna – och många – musikvideos. Videon till "Mannen på taket" var kanske den allra starkaste bland många bra videos till låtarna på "Rainbows & tears".

Studio Kupol: Honeydrips – ”Through the darkness”

Ort: Sandviken/Stockholm

Studio Kupol är ett Stockholmsbaserat produktionsbolag bestående av David Palmberg (arkitekt) och Erik Sandberg (filmare). De arbetar i huvudsak med film, men gör ofta utflykter i andra medier och har bland annat kurerat utställningar, byggt en gigantisk pärlplatta, designat hemsidor och skapat interaktiva konstinstallationer. Den röda tråden är arkitektur och att skapa berättelser kring den fysiska miljön. Videon till "Through the darkness" var från början en del av utställningen "Modell och verklighet" på Sandvikens konsthall där den visades som en loop utan början och slut. Efter samtal med Honeydrips bestämde de att de skulle testa att göra om den till en musikvideo.

Michael Larsson: AKB – “Hervor”

Ort: Gävle

"Ett kollagebygge som sakteliga rekonstruerar karaktären i videon" – ungefär så beskriver Michael Larsson videon till AKB:s "Hervor" som bland annat hade premiär via Arbetarbladets sajt.

Philip Sterner: Matt J, NMB, Ivory – “Fläk ut

Ort: Sandviken

Philip Sterner har tillsammans med två andra personer jobbat med att göra musikvideor sedan 2009 och första video de gjorde ihop var Numb - "Codependent". Numb hörde av sig och frågade om de ville göra hans och Matte J:s nya video. Resultatet blev denna nollbudget-video.

Årets nykomling:

Avgörs av jury

Moth

Med ett aggressivt hardcore-sound och musik där öset är i fokus så vann MOTH Musik Direkt Gävleborg. I somras släppte de singeln "Apocalypse" på vilken de visade upp ett thrashigare sound än vad som var fallet på deras debut-EP "There Is No God". Idag så är MOTH Leandro Bontemps, Florian Olsson och Linus Lagerquist. Bandet hälsar att de har "Fullt fokus på nya låtar inför 2017."

Lyssna (Bandcamp)

Avtonat

Ort: Stockholm/Gävle

"Avtonat är ett band som är inspirerade av den glada punken, med en rockigare känsla. Det är syskonen Jimmy Eriksson (Slap My Zombie!, Father of All Lies) och Maria Eriksson (Father of All Lies) som ligger bakom det hela. Bandet är uppbyggt på att tillsammans med gästmusiker, försöka få fram den bästa känslan ur olika musikstilar. Med piano och sång (texter) som fokus i bandet är Avtonat öppna för nya utmaningar och samarbeten. Förutom EP, singel och en musikvideo har bandet nyligen släppt sitt första fullängdsalbum "Om Drömmen Blir Sann".

Lyssna (Spotify)

Julia Viktoria

Ort: Sandviken

Julia Viktoria släppte debutsingeln "I'll do it for you" under 2016, låten är skriven av hon själv och till sin hjälp har hon haft låtskrivaren och sångcoachen Clara Hagman (Ace Of Base) och producenten Henrik Moreborg. Inspirationen till sina låtar hämtar Julia Viktoria från egna erfarenheter. Hon började skriva låtar redan som 14 åring och nu rasar det ut texter och låtar. Att skriva låtar är ett sätt för Julia att bearbeta sorg, besvikelse och ett dåligt självförtroende men också ett sätt att uppmuntra andra unga tjejer att tro på sig själva och våga vara sanna.

Lyssna (Spotify)

Prescriptiondeath

Prescriptiondeath innehåller medlemmar från Infraction och Dream Boys. Bandet består av Robin Hansson, sång Johan Lundmark, gitarr, Karl Olsson, bas och Torbjörn Dahlén, trummor. Musikstilen de ägnar sig åt kan beskrivas som power violence - en hybrid av hardcorepunk och grindcore med en viss tyngdpunkt åt det första. Band som nämns som inspirationskälla är Coke Bust  och Infest.

Lyssna (Bandcamp)

Årets producent:

Avgörs av jury

Emanuel Recinos (Jukebeats)

Ort: Gävle

Gävle-producenten Jukebeats, som under åren jobbat med många stora namn inom svensk och amerikansk hiphop och med sin musik blivit nominerad till några av de största galorna i Sverige. Han har bland annat haft dubbla låtar nominerade på Manifestgalan genom åren. I år har han bland annat producerat rapparen Illumin8:s skiva "Limitless".

Lyssna (Spotify)

Claes Nordahl (Citadel Red)

Ort: Sandviken

Citadel Red eller Claes Nordahl som man numera får lov att säga är en techno/electronic beat producent från Sandviken. Med en musikalisk bakgrund inom hiphopen började han 2012 att producera egen musik under aliaset Citadel Red. De första släppen hade starkainfluenser från hiphopen men under åren har han utvecklat sitt sound mer åt technon och tech house-hållet. Under 2016 släppte han sin femte EP "Kairos" på Stålverk records och han har dessutom hunnit med att producera musik till en hel del reklamfilmer och trailers.

Lyssna (Spotify)

Jimmy Koskinen (Nocturne)

Ort: Gävle

Jimmy Koskinen är en musikproducent och DJ från Gävle med en stor genremässig bredd. Han började producera musik 2011 och har sedan dess bland annat släppt sin musik på det Gävlebaserade skivbolaget Lamour, arbetat som Production Music Writer åt Londonbaserade Stop Being Cute och även mixat och mastrat åt andra artister. Under 2017 fokuserar han på att etablera sitt nya Techno/Deep House-projekt Nocturne som går åt det mer experimentiella hållet.

Lyssna (Soundcloud)

Martin Zeidner

Ort: Gävle

Martin Zeidner är Gävleproducenten som sedan tidigt 90-tal hängivit sig åt elektronisk musik av olikaslag. Genom åren har han gjort soulful house med influenser från funk, disco, jazz och latin innan han gick över till ett mer synthbaserat sound. I dag jobbar han målmedvetet med att slå sig in i genren som kallas melodic progressive house/trance med sina episka och emotionella produktioner.

Lyssna (Spotify)

Årets solo:

Avgörs av jury

Ida Long

Ort: Gävle

Tidigt under 2016 släpptes Ida Longs andra fullängdare som soloartist, "Rainbow & tears", som har skördat framgångar både i Sverige och i utlandet, däribland i länder som England, Tyskland, USA och Ryssland (!), enligt skivbolaget Comedia.

Lyssna (Spotify)

AKB

Ort: Gävle

Bakom namnet AKB står instrumentalisten och musikern Anna-Karin Berglund. En längtan efter en kanal för det egna uttrycket växte sig stark under åren som musiker, i bland annat Gävlebandet Twiggy Frostbite, och 2016 släpptes debut-EP:n ”Söndagsbarn" på Gävlebaserade skivbolaget Lamour. Musiken kan beskrivas som instrumental kosmisk ambient, med oscillerande synthar, rullande arpeggion och svävande rymdpartier.

Lyssna (Spotify)

Malin G Thunell

Ort: Sandviken/Stockholm

Malin G Thunell är sångerska och kompositör framförallt aktiv på den traditionella musikscenen. Under 2016 släppte hon sin första EP med egna låtar på svenska som fått gott mottagande av pressen och sålt i både Sverige, Europa och Kanada. Med sin poetiska känsla för text i kombination med ett stort ljudlandskap som inkluderar stråkar, bas, gitarr och percussion har musiken essensen av folk/singer/songwriter. Malin jobbar just nu med nytt material till en kommande fullängdsskiva.

Lyssna (Spotify)

Alpha Mound

Ort: Sandviken

Under 2016 har Joakim Westlund under namnet Alpha Mound gjort flera släpp. Kassetten "Amass" kom ut på Sandviken-labeln Stålverk Records i februari. Under sommaren kom en trelåtars EP, "Constellation of a Pond" på digitala plattformar. Genrebeteckningar för 2016 års produktion skulle kunna vara ambient och slötechno med influenser av tidig post-rock, med en betoning på det elektroniska. Någon gång under början av 2017 kommer en ny kassett, "Mesopic" att släppas. Även denna gång på Stålverk Records.

Lyssna (Spotify)