Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Artans jobbsatsning – unikt pilotprojekt i Gävle ska ge jobb snabbare

Det är kompetensen och inte språket som är vägen till ett jobb, tänker Artan Dhiblawe.
Han startar nu ett pilotprojekt i Gävle som stöds av lokala företag och gillas av Arbetsförmedlingen centralt.

Artan Dhiblawe driver tillsammans med sin fru Fatima företaget Artan Health Care Nordic AB i Gävle vars huvudsakliga verksamhet består av hemtjänst och personlig assistans.

Företaget har 35 anställda. Som underleverantör till företaget Livek driver han arbetsmarknadsprojektet Stöd och Matchning (STOM) där för närvarande 53 personer ingår.

Artan Dhiblawe är rastlös, ser byråkratiska hinder och vill snabba på processen för att människor ska komma ut på arbetsmarknaden. Genom sitt nätverk och sina kontakter med människor med utländsk bakgrund ser han både arbetslöshet och utanförskap.

– De kommer till mig och säger: Artan, här är jag, ta mig, ge mig ett jobb!. De har stora buntar med papper med sig, en del till och med album som visar på de färdigheter de skaffat i sina hemländer; hantverkare, målare, ingenjörer, fastighetsskötare…

Var står du? Vart är du på väg? Hur kan du komma dit? Med de frågorna som utgångspunkt har han tillsammans med sin mentor Agne Lindberg, tidigare ekonomichef på Gävle kommun, och konsulten Anders Krantz, utarbetat ett förslag där kartläggning av individens kompetenser kommer allra först.

I dag finns ett it-baserat verktyg, ett frågeformulär för de flesta branscher och på alla språk. Hundra enkla frågor som besvaras och som inom systemet sedan översätts till svenska. Resultatet ger vägledning om vad som finns och vad som fattas. Det vill Artan Dhiblawe nu utgå ifrån.

Han bjöd in tänkbara intressenter till ett första möte. Ingen från Gävle kommun ville medverka, inte heller Arbetsförmedlingen lokalt. Däremot kom tre ansvariga från Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm och representanter för Sandvik och Fastighetssnabben.

Efter fyra timmars presentation och dialog gavs grönt ljus. I pilotprojektet Jobbmatchning Gävle samarbetar tre företag; Sandvik, Fastighetssnabben och Artan Health Care Nordic, med inriktning på tre områden; industri, fastighet och vård. I första hand ingår de 53 som är inskrivna inom STOM, men det kan komma att handla om det dubbla antalet.

Artan Dhiblawe är kritisk till den nuvarande ordningen.

– I dag är människor inskrivna hos Arbetsförmedlingen i två år och knappt sex-sju procent får ett jobb. I stället övergår kostnaderna till kommunen och bidrag som passiviserar.

– Nu börjar vi i andra änden och kartlägger yrkeskompetens och erfarenhet först. Jag lovar att hälften kommer att ha jobb inom fyra-fem månader.

Han tänker sig också att använda sig av soft skills, ett annat it-verktyg som kartlägger mjuka värden som problemlösning, självkänsla, entreprenörskap.

– Så här vill företagen jobba. De vill ha arbetssökande som både har kompetens och är motiverade. Språket behöver inte vara ett hinder. Inom Sandvik är engelska gångbar och för Fastighetssnabben är arabiska en tillgång i en del bostadsområden. Det var ett härligt möte, alla tycker som Artan och jag tror att det här pilotprojektet kan bli ett best practice i Sverige, säger Anders Krantz.