Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är den gigantiska luciakronan

"Världens största luciakrona" ligger och rostar under en gran.

Ett upprop har startats för att den återigen ska lysa upp Skutskärs centrum.

"Det var en helt galen idé.", skriver uppropets initiativtagare.

I mitten av 1980-talet sattes en gigantisk luciakrona upp i Skutskärs centrum. Företagarna som låg bakom idén ville placera orten på kartan genom att uppföra något som Skutskär var "världsbäst" på.

Kronljusen i plåt lyste upp området utanför kommunhuset varje jul. 1999 beslutade kommunstyrelsen att kronan inte skulle sättas upp den vintern.

Den var i behov av upprustning och politikerna ansåg att det inte var värt utgifterna. Det rådde även delade meningar om kronans estetiska värden.

Sedan dess har en stor gran stått på kronan plats i juletider. Beslutet skapade en del tidningsrubriker men under många år var det varit tyst om kronan. Tills nu.

I höst publicerade Arbetarbladet en artikel om Sportfiskemuseet i Älvkarlebys usla besökssiffror. Det ledde till en diskussion på bloggen "Vad sker Älvkarleby?" om andra misslyckade projekt i kommunens historia. Ett av exemplen som togs upp var luciakronan.

Det var inte alla som såg på kronan som ett fiasko. De som driver bloggen startade uppropet "Vi som vill ha luciakronan tillbaka i Skutskär" på det sociala nätverket Facebook. Ett hundratal personer har anslutit sig till uppropet.

"Det var en helt galen idé att bygga världens största luciakrona i en av de minsta kommunerna i landet men resultatet blev fantastiskt.", skriver bloggen i ett mejl.

Syftet med uppropet beskriver de som att:

"Se om den finns kvar någonstans i kommunen, om den är i något skick för att restaurera och om möjligt få den på plats till nästa jul 2014."

Efter många turer lyckas Arbetarbladet lokalisera kronan bakom det gamla kommunförrådet på södra industriområdet.

Täckt av rost och gräs ligger den nedmonterad, delvis gömd under en gran. Älvkarleby kommuns driftchef Tommy Janson säger att den legat där under alla år.

– Nog går det att väcka liv i den men det är en stor kostnad.

Han säger att all el skulle behöva bytas ut och även flera metalldelar. Det behövs även ett nytt betongfundament som den kan stå på eftersom det gamla är borta. Han kan inte uppskatta kostnaderna.

Vad krävs för att det ska genomföras?

– Det krävs ett politiskt beslut.

Kommunstyrelsens ordförande Inga-Lil Tegelberg (S) säger att hon inte hört talas om uppropet.

– Det var nytt för mig. Kommer frågan upp får vi naturligtvis titta på det. Jag har inte tänkt på det så just nu har jag ingen åsikt, säger hon.