Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är fler ruggigt rysliga spökisar för barn och unga

Bland höstens nya böcker finns läsning både för den som vill bli skrämd och för den som bara vill mysrysa. AB Kulturs barnboksrecensent Johanna Hejdenberg tipsar.

”Mysteriet på Örnklippan” av Kristina Ohlsson

Med böcker som ”Glasbarnen”, ”Zombiefeber” och ”Mysteriet på Hester Hill” i bagaget är Kristina Ohlsson en favoritförfattare för många barn i slukaråldern.

Hennes senaste bok handlar om tolvåriga styvsyskonen Bonnie och Charles som i protest mot oförstående föräldrar rymmer till Bonnies mormor i Skuggviken. Mormodern bor uppe på den höga Örnklippan i ett stort gammalt hus intill en nedlagd fyr.

Läs också: Skräck på filminspelning – läskigaste läsningen för unga lovfirare

Redan när barnen anländer till byn förstår de att allt inte är som det ska här. En liten pojke har precis försvunnit och det är inte första gången. Folk pratar om den huvudlöse Hämnaren, en sjöman som dog när hans båt en mörk stormig natt förliste mot den vassa Örnklippan, men som aldrig fått ro.

Bonnie och Charles bestämmer sig för att försöka lösa mysteriet med den försvunna pojken och med fyren som de ser blinka vissa nätter blinka trots att den inte använts på hundra år. Men det är inte så lätt att veta vem man ska lita på när det visar sig att de döda går igen i Skuggviken.

Även om boken stundtals känns lite enkelt berättad är historien spännande och alldeles lagom ruggig för en nio-tioåring.

”Den fruktansvärda hämnden” av Mårten Melin

En annan typ av spökberättelse är Spöksyster-serien av Mårten Melin, även han en känd barn- och ungdomsboksförfattare. Den handlar om att vara vän med ett spöke och ”Den fruktansvärda hämnden” är fjärde delen.

Nila som föddes 2007 är bästis med Maj som dog 1973. De träffades samma dag som Nila var på väg till första dagen i sin nya skola och nu går de i samma klass. Maj bestämde sig nämligen för att hon också ville gå i skolan.

Ibland blir det dock problem eftersom Maj inte riktigt kan eller förstår de sociala koderna som gäller på 2000-talet.

”Den fruktansvärda hämnden” är namnet på den skolpjäs som klassen ska sätta upp. Det är en spökhistoria och Maj menar att hon borde vara självskriven att få spela spöket. Men den rollen är redan är tagen av Esben.

Spöksystrar-böckerna riktar sig till lågstadieåldern och är en blandning av vardagsliv, skola och kompisar och övernaturliga saker. ”Den fruktansvärda hämnden” blir både rolig och lite småotäck.

Läs också: Barnbokskrönikan –jag vill att skräcken ska smyga sig på mig

"Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände" av Jonna Björnstjerna

Okej, okej Fabror Elände är väl egentligen inget spöke men läskig ändå när han får allt att gå galet i skogen där den underbara familjen Kanin bor.

Om ni undrar är det han som ligger bakom att det står så mycket negativt i tidningarna.

I den här bilderboken (den femte i ordningen om den underbara familjen Kanin) ger sig familjen ut för att plocka blåbär. Det går inget vidare.

Mamma Kanin råkar kliva i blåbärskorgen, sparka omkull Lillasysters korg och sätta i sig i Lillebrors och när hon går i väg för att tvätta av sig i bäcken kommer hon aldrig tillbaka.

Kaninsyskonen ger sig ut för att leta efter henne men råkar träffa på farbror Elände istället. Och då går allt ännu mer åt pipan. De blir tillfångatagna av troll och stoppade i en gryta.

Jonna Björstjerna har en fantastisk förmåga att blanda skräck och humor i sina böcker för barn i förskoleåldern. Fler än en gång har jag fått mina barn och deras kompisar att kippa förskräckt efter andan och krypa tätare intill när jag med inlevelse högläst böckerna om den underbara familjen Kanin. Både text och bild liksom bara inbjuder till att ta ut svängarna.

I den här boken gör den underbara familjen Kanin en stark comeback. Det är väldigt spännande och som tur är blir det också ett lyckligt slut när familjen träffar på tant Tur.

"Rummet nedanför trappan" av Ewa Christina Johansson

En som också brukar skriva om spöken och gastar är Ewa Christina Johansson. "Rummet nedanför trappan" handlar om 13-14-åriga Calle som sommarjobbar vid Alvastra klosterruin. Calle har tidigare varit med om en olycka som han inte minns så mycket av men där han blev svårt skadad. Numera kan han inte gå utan sina kryckor.

Men trots att olyckan hände vid Alvastra är det som att klosterruinen lockar honom till sig. Hela lovet har han visat turisterna runt och berättat allt han vet om klostret. Men nu när sommaren snart är slut börjar märkliga saker hända vid ruinen, konstiga ljud och ljussken.

Calle älskar att fota med sin mobil men när han tittar närmare på bilderna efteråt ser han skrämmande detaljer. Sådant han är säker på att han inte sett i verkligheten. Det som dyker upp på mobilskärmen verkar hänga ihop med Alvastras historia och det han berättat om för turisterna.

Är det Calles huvud som inte är riktig som det ska efter olyckan – eller kan det vara så att det här är en förklaring till olyckan?

En spännande bok för slukaråldern som framkallar en hel del rysningar. Som när Calle hör steg och väsande andetag alldeles intill sig och sedan känner isfingrar snudda vid sin jacka. Trots att det inte finns någon där.

"Höstväsen – skräckberättelser"

Hösten är tiden då skuggorna breder ut sig över både land och stad. Skördetid för otäcka väsen. Det är då de vågar sig fram för att få upprättelse, ta plats eller mätta sin hunger.

"Höstväsen – skräckberättelser" innehåller sju noveller av lika många svenska skräck- och kuslighetsmästare.

En av dem är Madeleine Bäck, uppvuxen i Storvik, som tidigare skrivit bruksskräckisen "Vattnet drar".

I hennes novell "New view" har det precis kommit ut ett slags nya kontaktlinser på marknaden som man kan filma och fota med. Direkt i ögonen kan man lägga snapchat-filter på vardagen.

När Siri och hennes kompisar blir först i Sverige med att testa dem går deras dröm om att bli Yotubekändisar i upplevelse. Men så testar de filtret #svartamadame och allt de filmar blir blodig verklighet.

Övriga medverkande författare är Anders Fager, Alex Haridi, Kerstin Lundberg Hahn, Magnus Nordin, Niklas Krog och Lena Ollmark.

Det här är riktigt läskiga mörka berättelser för högstadieelever och uppåt om kärlek, sorg, hat, förbjudna tankar och fruktansvärda monster.

Läs också: Hon ger bruksskräcken en plats