Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är första artikeln skriven av en robot

Artikeln berättar att det blir mulet, omkring 10 grader, att vinden väntas bli svag västlig.
Inget konstigt med det – förutom att artikeln inte är skriven av en människa.

Annons

LÄS MER: Mittmedia startar robotjournalistik

"Mittmedias Textrobot" står det under artikeln "Dagens väder för Gävle" , på platsen där det normalt brukar vara en byline – namnet på en reporter.

Förutom redan nämnda artikel finns liknande väderartiklar för våra övriga orter i Gästrikland - Sandviken, Hofors och Ockelbo. Inom kort kommer också väderartiklar för Älvkarlebys och Tierps kommuner.

Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på Mittmedia, förklarar varför man låter en robot skriva och publicera artiklar.

– Vi försöker ständigt göra användarupplevelsen bättre på våra sajter. Robottexter kan göra oss både snabbare och mer relevanta. När det kommer till snabbhet kan en människa inte tävla med en robot, säger han.

Hur har det gått till, vad är tekniken bakom?

– SMHI har ett öppet gränssnitt, ett så kallat API, som vem som helst kan utnyttja. Vårt utvecklingsteam bestående av Frans Krojegård, Roger Nyström och Torbjörn Lindström har tagit fram en tjänst utifrån API:et. Varje morgon kl 05.30 lämnar textroboten 45 texter på bara några sekunder.

Kommer roboten att ersätta journalister av kött och blod?

– Det är inte därför vi har byggt tjänsten. Jag tror heller inte att den här roboten ersätter några journalister. Den utför extremt enkla uppgifter just nu. Men kan vi utveckla en robot som, med samma eller bättre kvalitet, utför uppgifter som en människa gör i dag – ja då är det ganska självklart att en robot ska utföra tjänsten.

– Jag ser textrobotar som ett sätt att frigöra tid för våra journalister att göra det de är bäst på – granska makten, skriva om intressanta människor och vara på plats. Hitta nyheterna som sätter agendan helt enkelt.

Just nu görs experiment med annat material som Mittmedias textrobot kan komma att producera.

Här kan ni läsa fler väderprognoser av roboten:

Dagens väder för Sandviken

Dagens väder för Ockelbo

Dagens väder för Hofors

Annons