Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Gävlebockens hot från söder – kan vara världens största

När Gävlebocken sätts upp för 50:e gången i ordningen möts den av konkurrens – från en fyraåring i södra Sverige.
– Vi skickade julkort till Gävlebocken förra året men fick inget svar, säger Aron Nilsson, som ligger bakom Fridlevstadbocken.

Annons

JUST NU: Se årets Gävlebock byggas här

Det är lite tillfälligheter som styrt att bocken i Fridlevstad i Blekinge blivit till och faktiskt utmanar om att vara världens största halmbock.

– Ladan som ingick i huset vi köpt hade massa gammal halm över och jag hade inga djur. Tanken var lite att bli av med den, säger Aron Nilsson, som till råga på allt har en flickvän som kommer från Gävle.

Hon har dock inte haft några invändningar mot att bocken de nu bygger blir en konkurrent till Gävlebocken.

– Det enda hon sätter sig emot är att vi lägger ner så mycket tid på det. Den här månaden är jag aldrig anträffbar, säger han till Arbetarbladet, som trots allt lyckades få tag på honom under onsdagen.

LÄS MER: Han får äran att inviga årets Gävlebock – och hon uppträder

– Nu råkade det bli så att vi utmanade Gävlebocken, dels för att vi ville bygga större än förra året. Vi kom i kontakt med en byggställningsfirma som lånade ut byggställningar gratis. Det gjorde att vi passade på att kolla vad gränsen gick för hur stor den kan vara.

Traditionen startades 2012 då Aron och hans flickvän byggde en mindre bock i hemlighet i sin lada och sedan körde ut den med traktor till en kommunal gräsplätt. Året därpå gick de likadant tillväga men då kom det ut att det var Aron som låg bakom bocken. Men det har bara varit positiv uppståndelse kring den, berättar han.

I år har de varit omkring fem stycken som jobbat i 350-400 timmar med att bygga bocken och det blir den största de har byggt.

– Vi ska lyfta upp hornen i dag (läs: onsdag). Då gissar jag att vi är uppe i 14-15 meter i höjd, säger han.

Den Gävlebock som hamnade i Guinness rekordbok 1985, för sin storlek, var 12, 5 meter hög. 1993 satte Vasaskolans bock nytt rekord på 16 meter. Årets Gävlebock beräknas däremot bli 13 meter hög och får nog se sig slagen av sin Blekingska släkting.

LÄS OCKSÅ: Grundaren: "Sluta med Gävlebocken"

Fridlevstadbocken har blivit väldigt populär i trakten och till i år startas en julmarknad som kommit till tack vare att bocken byggs. Till skillnad från Gävlebocken har den fått stå orörd varje år:

– Vi har absolut inte haft samma problem som ni har och det hoppas vi håller i sig. Den är så väldigt omtyckt i trakten, säger Aron Nilsson.

Hur ser du på om någon skulle tända eld på den?

– Det hade ju varit en katastrof. Det hade det varit väldigt farligt eftersom den står så centralt, både nära affären och mitt hus.

Han missunnar inte heller Gävlebocken att få stå kvar.

– Jag vill att det ska gå bra för den i år. Alltså att den klarar väder och vind och klarar sig från pyromaner.

LÄS OCKSÅ:

TV: JustD siktar på ny julhit - tänder eld på Gävlebocken

Här brinner bocken – på Island