Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Hoforsparet som skapar sina egna äventyr

De lever ihop, de jobbar ihop – och de planerar tävlingar ihop.
Helen och Magnus Wembrand är hjärnorna bakom Hofors eget äventyrslopp, som på söndagen går in på sjunde året i följd.

Det är bara dagar kvar till årets upplaga av Hofors Adventure Race när vi besöker Helen och Magnus i färgbutiken som de driver tillsammans sedan 18 år tillbaka. Multisporttävlingen, där de tävlande paren ska springa, cykla och paddla runt i Hoforsskogarna och leta kontroller har vuxit ut till en tradition.

Och butiken är lika mycket en tävlingsexpedition, där de nya kartorna ligger nytryckta och klara. Allt flyter ihop.

– Just nu handlar nog 80 procent av det vi gör om tävlingen, man lägger undan det mesta annat de sista veckorna, säger Helen.

Idén till tävlingen föddes i Magnus huvud, han började med multisport för att jaga bort bukfetman som plötsligt infann sig när han slutade med fotboll och bandy.

Och tanken om att göra något på hemmaplan, i Hofors, har alltid funnits där. För att visa upp den vackra naturen, alla stigar och platser han själv cyklat eller sprungit på, inte bara för de tävlande utan även för Hoforsborna själva.

Så småningom fick han även över Helen på sin sida.

– Jag var ju hästtjej, men skogen kändes inte som nåt ställe där man skulle springa eller cykla riktigt. Men sen vi skaffade hund fick vi verkligen ett gemensamt intresse och nu tillbringar vi mycket tid ute i skogen tillsammans.

– Det är där vi hämtar kraft, och man går ju alltid och letar fina kontrollplatser, säger Magnus.

Med åren har de fått mer och mer hjälp, och nu drar Hofors orienteringsklubb ett lika stort lass. Annars hade de nog inte orkat.

– I fjol hade vi egentligen inte tänkt ordna nåt, vi hade fullt upp med jobb och annat och höll på att bränna ut oss. Men det var så många som önskade och frågade så till slut blev det en tävling. Och så drog vi på oss en swimrun i år också, men vi har lärt oss delegera mer, säger han.

– Och så måste vi ju rikta tacksamhet mot alla funktionärer, all publik som sluter upp och näringslivet här i Hofors, det känns verkligen som att alla står bakom oss.

Är det värt allt slit?

– Det är klart det är, vi får så mycket tillbaka på tävlingsdagen och då fylls energin på igen.

– Vi försakar ju egentligen ingenting, vi gör det för att vi tycker det är roligt, säger Helen.

De brukar alltid pilla in något oväntat äventyrsinslag och i år får de tävlande brottas med en hinderbana.

Blir ni inte sugna på att vara med själva?

– Jag har faktiskt varit med ett år, innan knäna sa stopp. Men jag är sugen på att köra igen, säger Helen.

– Och jag har ju redan kört tävlingen många gånger om, jag har sprungit alla stigar och paddlat alla sjöar, säger Magnus som tävlar i längre multisporttävlingar.