Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Magnus och Johannas flytande sommarhus på Storsjön: "Det ger en rogivande känsla"

Artikel 12 av 20
bostadspuls
Visa alla artiklar

En känsla av frihet och att själva få bestämma omgivning. Det är anledningen till varför Magnus Hallgren och Johanna Ersson köpte en husbåt – ett flytande hem under sommaren.

Annons

Det är en varm och solig morgon i augusti. Kanske den enda sommaren bjudit på hittills. Jag står och väntar på stranden vid Sörtuttsbadet i Sandviken när en stor, vit båt anländer till en av bryggorna.

TV: Följ med in i husbåten

Jag kliver ombord och vi lämnar bryggan. Vi tar en sväng över Storsjön och det tar inte lång tid innan jag som bor på land, förstår varför andra väljer att bo såhär.

– Jag känner mig fri här och jag får en sådan rogivande känsla när jag tittar ut och ser vattnet, säger Johanna Ersson och vänder sig om i soffan för att titta ut genom ett av fönstren.

Magnus ställer sig vid ratten och tar oss fram över det öppna vattnet. Storsjöns öar glimtar förbi. Johanna tar plats i soffan med sönerna Jack, sju år och Charlie, sex år.

– På öppet vatten är båten lättkörd. Det är sämre med svängradien, säger Magnus Hallgren.

Som passagerare förstår jag att husbåten skulle vara en utmaning för en ovan kapten. Den är nämligen fyra meter bred och tio meter lång.

Det var i november 2016 som Magnus hittade en annons på blocket. Han har under sin uppväxt spenderat alla somrar i sina föräldrars sommarstuga på en av öarna i Storsjön och vill fortsätta i samma spår med sin egen familj.

– Jag hade länge varit intresserad av något sådant här eftersom att stugorna här är väldigt dyra. Då kändes det här som ett bra alternativ. Den här båten kostar liksom en tiondel av vad en stuga kostar, säger Magnus Hallgren och får medhåll från sin sambo.

– Det här är ett väldigt bra alternativ, säger Johanna Ersson.

Husbåten stod tidigare i Smögen under tio års tid. Den ägdes av två bröder som använde den som säsongsboende när de bedrev försäljning vid smögenbryggan under sommartid.

– När en av bröderna avled ville den andra inte längre ha kvar båten. När vi hittade den fanns den i Kungshamn. Vi åkte ner dit i november och bestämde oss direkt för att vi ville ha den, säger Johanna Ersson.

Magnus och Johanna väntade på att isen smälte, sedan stod de redo att ta emot båten.

– Den fick fraktas med kranbil och följebil på grund av att den är så bred, säger Magnus Hallgren.

Via bakdörren kliver vi in i det första rummet som till mestadels används som vardagsrum. Här finns en stor soffa framför en tv där tv-spel flitigt spelas. Det känns inte alls som att vi sitter i en husbåt, annat än att vattnet guppar utanför. Här finns gott om utrymme.

Några steg till och köket träder fram. Återigen blir rymligt ett passade verb även för det här rummet. Här finns spis, ugn och en diskho med två handfat.

– Än har vi inte gjort om någonting, mest röjt undan och installerat solpaneler på taket, säger Magnus Hallgren.

Längs fönster och väggar hänger snäckor, inhandlade i Thailand där familjen var på semester i vintras. Då hade de redan betalat handpenningen på båten och passade på att köpa dekorationer.

– Vi har också sett till så att båten är självförsörjande. Tv och dator går på 230 volt och fungerar precis som hemma, säger Magnus Hallgren.

I badrummet finns dusch och toalett. Än så länge är det sjövatten som gäller.

– Än så länge fungerar det bra. Vi gör det väldigt sällan då vi oftast duschar i Magnus föräldrars stuga, säger Johanna Ersson.

Tapeterna i båten går i vitt med motiv av segelbåtar och referenser till havet finns i varje hörn. I badrummet välkomnas besökarna av en sjöjungfru. På både väggar och gardiner går nyanser och dekorationer i havets tecken.

Magnus och Johanna tycker att det hittills har gått bra att bo på båten.

– Vi har en segelbåt sedan innan och i den får man en mer campingkänsla, som att bo i en husvagn. Här behöver vi inte vara "uppe i varandra" hela tiden, säger Magnus Hallgren.

Och nej, trångt är det inte. Tack vare de två bäddsofforna får barnen ett eget sovrum om nätterna. Johanna och Magnus sover i bäddsoffan i fören.

Magnus hade länge funderat på något alternativ till en sommarstuga, men har aldrig sett husvagn som ett alternativ.

– Jag tänkte först om jag skulle bygga någonting på pontoner och ställa en villavagn ovanpå, men så hittade jag den här som redan var färdig, säger Magnus Hallgren.

Han förklarar att de flesta husbåtar är byggd på pontoner och ser ut som en stuga utifrån, alltså motsatsen till deras egna.

– Den här ser mer ut som en finlandsfärja vi har krympt i tvätten, säger Magnus Hallgren.

Båten har bara körts i Storsjön än så länge och har hållt till vid Sörtuttsbadet, Strandbaden och Hedåsen.

– Den är för stor för att frakta till andra sjöar eller hav. Vi trivs med att bara köra i Storsjön. Vill vi ha mer folk omkring oss kan vi lägga till vid Strandbaden och vill vi vara helt själva kan vi lägga till vid en av alla öar här ute, säger Magnus Hallgren.

Vi lägger till vid Magnus föräldrars sommarstuga och går ut på båtdäck. Vi går en trappa upp och möts av husbåtens kanske härligaste del. Här finns en takterrass med grillplats och en slående utsikt över Storsjön.

– Här uppe vill jag bygga ett soldäck, säger Johanna Ersson.

Vi slår oss ned vid bordet och blickar ut över vattnet. Även om dagen bjuder på blåsigt väder går det inte att göra annat än att njuta. Efter en stund går vi in igen och slår oss ner i soffan framför teven där filmen "Frost" sätts igång till Jacks förtjusning.

Vad är det bästa med att bo på en husbåt?

– Att vi själv kan välja omgivning. Har du sommarstuga är du fast på ett och samma ställe. Det är svårt att hitta den perfekta sommarstugan och då är det här ett billigt alternativ till det, säger Magnus Hallgren.

På teven springer figurerna Anna och Elsa runt i ett snölandskap. Magnus, Johanna och Jack sitter hemma i soffan, på Storsjöns vattenyta. Utanför fönstren skiner solens strålar mot vattnet och vid varje krön skymtar en röd sommarstuga.

LÄS OCKSÅ:

Villa Bäckstugan i Bomhus har fått nytt liv – men spökhistorierna lever kvar: "Det har blivit som en ungdomsgård igen"

Retro husbuss stannade till vid Gasklockorna – följ med in i Josef och Marianne Tüpkers hem

Margareta och Lars Olov byggde ett "Njuthus" av gamla 70-talsfönster – på Mårdängssjöns strand