Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är några av världens smartaste

Till intelligens räknas förmågorna att resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt, förstå idéer och språk, komplicerade orsakssammanhang samt förmågan till inlärning. Här är en lista på några av världens smartaste människor.


Terence Tao, 37. IQ 230. Läste vid nio års ålder matte på collegenivå. Blev som 24-åring UCLA:s yngsta professor genom tiderna.


Christopher Hirata, 30. IQ 225. Blev som 13-åring den yngsta amerikanen att vinna guld vid den Internationella Fysikerolympiaden. Arbetade med NASA som 16-åring.


Kim Ung-Yong, 51. IQ 210. Kunde samtala vid sex månader och läste fyra språk på sin tvåårsdag.


Bouncer Christopher Michael Langan, 61. IQ 210. Har utvecklat en "kognitiv-teoretisk modell av universum".


Garry Kasparov, 50. IQ 190. Schackspelare, författare och politisk aktivist.


Marilyn vos Savant, 67, 186. Kolumnist och författare. Vid tio års ålder uppskattades hennes IQ till 228.


Andra kända mensaner: Dolph Lundgren, 160, Quentin Tarantino, 160, Shakira, 140, Geena Davis, 140, Bill Gates, 140.

Kommentar: Internationellt har forskare i alla tider trätt om hur man mäter intelligens och det finns flera olika tester. 

En människas intelligens är enligt vetenskapen en sammansättning av matematisk intelligens, rumslig orientation, verbal intelligens, motorisk intelligens och minne.