Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här blir stubbar fina tomtar

När träd vid förskolan i Tobo togs ned tittade barnen storögt på maskinerna. De fick också del av skogen.


Stubbarna har nu blivit till fina tomtar.

– Vi ska använda stubbar från skogen som har torkat, meddelar barnen på morgonsamlingen i Regnbågens förskola.

De sitter i en ring på golvet i ett av de gamla klassrummen i Tobo skola. Åtta barn delas upp i två grupper. En som gör tomtarna och en som dekorerar en pappersgran i entrén.

På med röda förkläden som gör att barnen själva ser ut som små tomtenissar. Klarröd är också en populär färg för målargruppen. Men de blandar även vitt och svart och får vättegrått. Omsorgsfullt börjar de smeta färg på träytan.

Samtidigt kläs pappersgranen i entrén av den andra gruppen. I fönstret där finns också en vacker juldekoration som en fröken gjort.

– Jag ska ha en gul näsa på min tomte, slår Elias fem år fast.

Och plötsligt har trädbitarna ändrat skepnad. Det har kommit på vitt skägg i form av bomull. Flörtkulor i olika färger får bli ögon och näsa som klistras fast. Munnen målas, någon gör ett svart streck på sin tomte.

– Tomten ska stå i mitt prinsessrum, berättar Vira.

Två fröknar assisterar barnen i pysslandet.

– Barnen tränar flera moment som att tänka ut hur deras tomte ska se ut. De lär sig också blanda färger och övar finmotorik, säger förskollärare Margareta Börrefors.