Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blommar slowföretagandet

/
  • Förverkligade dröm. Janet Qvarth Brodin öppnat en engelskinfluerad inredningsbutik Stilloftet, något som hon ”alltid” drömt om,
  • Blomsteraffär. Carina Wall satsar tillsammans med kompisen Andrea Lewin, på den gemensamma blomsterbutiken Wallewin i Rö’längan i  Nybo, inte långt från Valbo köpcentrum.
  • Försiktig satsning. Elidas skafferi ägs av Mikaela Stridh som inledningsvis gått ner i tid i sitt arbete som behandlingsassistent för att driva sin butik i Rö’längan.

NYBO, VALBO, KLOCKAN 16.00.

Också kommersen i lilla Nybo, några kilometer utanför det expanderande Köpis, utvecklas.

Annons

Men inte till ett effektivt köpcentrum, utan till ett slow-kvarter där man i sakta mak kan njuta och nära sin livskvalitet.

Först fick Nybo ett femtiotalskafé, därefter ”Madame Nyberg” och i november öppnar ytterligare tre butiker i nyrustade gamla rö’längan intill. På neder botten finns en blomsteraffär och en butik som säljer alla slags specialmärkta – Krav och så vidare – livsmedel och hygienartiklar, och en trappa upp en inredningsbutik.

ursprungliga funktioner hörde att vara nattlogi för Hedesundas och Torsåkers bönder och hästar inför den fortsatta resan in till salustånden på Stortorget i Gefle.

Även hästarna vilade inomhus. Där bönderna sov, en trappa upp, har Janet Qvarth Brodin redan öppnat den engelskinfluerade inredningsbutik hon ”alltid” drömt om, Stilloftet.

– Det sägs att den som ägde ladan fick dela av övervåningen med taggtråd, som bönderna sockenvis fick sova på var sin sida om. Annars slogs de, berättar Carina Wall, som tillsammans med kompisen Andrea Lewin, håller på att färdigställa den gemensamma blomsterbutiken Wallewin.

– Elidas skafferi – ägs av Mikaela Stridh, som initialt gått ner i tid i sitt arbete som behandlingsassistent för att driva sin butik.

Den före detta gamla ladan ägs – liksom kaféhuset, som är Valbos äldsta handelshus – av Valbos meste fastighetsägare Hans Flack och var fallfärdig när Flack bestämde sig för att rusta.

Nåt som Janet under alla sina år i resebranschen själv haft tankar på; alltså att köpa och rusta en lada.

– Jag ringde Flack och banken, fick banklån – detta var före finanskrisen – och hyreskontrakt, och började inreda och köpa in.

tips om vad som pågick i gamla rö’längan och ringde Carina. Ty även de hade en dröm; att slå ihop sina trädgårds- och blomsterkunskaper i en gemensam butik.

Mikaelas dröm om att leva sitt liv med större medvetenhet om livsmedelstillsatser, produktion och härkomst fick nytt liv när hon såg annonsen om ledig lokal.

Idén kom till henne då hennes nu drygt halvårgamla son Emil föddes, och efter att ha upplevt ”längan” kände hon att det var precis här hon ”ville vara”.

av de fyra hyresgästerna som formellt öppnat är Stilloftet, som prunkar av engelska rosor i porslin, täcken, kuddar och kakel, och för tankarna till lounger med skotsktrutigt på väggarna och skinn i clubfåtöljerna, countryhomes med hundar och hästar på tavlorna och kitchens dukade till te.

Janets mest udda produkt är det engelska porslinet Burleighs, som tillverkas endast på beställning.

Bland Mikaelas 100-talet produkter finns de nytrendiga tvätt- (eller såp-) nötterna, och hos Andrea och Carina sitter det unika i deras fingrar, vilket tar sig uttryck i bindningar, och i vår i rabatter och odlingsland på gården.

– Den yttersta drömmen är att vi en dag kan göra ett slags Rosendals trädgårdar här i Nybo, berättar de fyra nyföretagarna i värmen från braskaminen en trappa upp under Stilloftets takbjälkar.

Mer läsning

Annons