Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här börjar påsken

Herregud, var ska man börja någonstans?

Fler än jag känner nog likadant inför Gästrik konst. Så många konstnärer, så många olika platser spridda över hela västra Gästrikland, från Åmot i norr till Gysinge i söder.

Men nu har det blivit lättare att navigera i Gästrik konst-myllret. För första gången har arrangörerna valt att samla alla deltagande konstnärer, med ett konstverk var, i samma lokal. I Sandvikens konsthall sker årets invigning – med Carolina Thorell som talare – och det är i konsthallen som man kan börja konstutflykten.

Efter att ha vandrat runt på konsthallen blir det lättare att få en överblick över vilka konstnärer som är värda att stifta närmare bekantskap med. Själv har jag redan en relation till många av de medverkande konstnärerna, men jag försökte ändå att förutsättningslöst strosa runt och bara utifrån det enda verk som valts ut av varje konstnär välja ut ett antal som jag gärna ser mer av under påskhelgen. Dessa lyckas fånga mitt intresse:

Sassa Nordström, Emilia Lindberg, Rolf Lindqvist, Åsa Forsman, Karin Skoog, Barbro Eriksson och Åsa Langert.

Inget särskilt förenar dem (annat än att de är bra). Som det ska vara på Gästrik konst.

Andra konstnärer, som jag vanligtvis uppskattar, har inte lyckats lika bra med att välja ut ett enda intresseväckande verk. Jag ska vara barmhärtig och inte nämna namn i den här kategorin. Se det dock som en varning – bra konstnärer kan missas om man enbart dömer efter vad som hänger i konsthallen.

När alla hänger intill varandra blir det också tydligt vilken ojämnhet det finns i påskens konstrunda. Alla spelar inte i samma liga. Men som helhet utgör ändå samlingen i konsthallen ett styrkeprov. Det är precis så brokigt, myllrande, energifyllt och roligt som Gästrik konst ska vara, en konstfest av högt och lågt och allt däremellan.

Kristian Ekenberg