Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bygger man ekologiska hus av lera

Marjo Marthin är i full gång med förberedelserna inför nästa veckas kurs i lerhusbygge. Deltagarna ska få lära sig att både bygga, isolera och slå lersten.

På onsdag börjar en kurs i ekolerhusbygge ute på Marjo Marthin och Lars Erik "Lärkan" Hagströms gård utanför Järbo. Under fem dagar får deltagarna lära sig att bland annat gjuta lerhalmsväggar som blir till ett hönshus.

– Allt material kommer härifrån trakten så det hela är ekologiskt och närproducerat. Blåleran tar vi upp från vår egen tomt, säger Marjo Marthin.

Sedan de flyttade till Järbo för 14 månader sedan har de hunnit bygga med lera i flera olika tekniker. De har isolerat och byggt nya väggar i sina bostadshus med leran och byggt ett fähus med hjälp av en flätteknik som det sägs att vikingarna använde sig av.

– Förra sommaren hade vi kurs i lerbygge här och då kom det 17 personer från hela landet, säger Marjo Marthin. Det finns även platser kvar på kursen den här sommaren.

Nu förbereder de inför nästa kurs som de arrangerar med föreningen Kulturand. Föreningen är med i ett samarbete med ekobyggföretag från Lettland, Estland och Finland och hoppas senare kunna skicka representanter till kurser i andra länder.