Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du koll på världens framsteg?

/

Annons

När FN-organet UNDP i går presenterade Human Development Report bröt bilden kraftigt med den gängse mediebilden av utvecklingsländer. Rapporten visar att merparten av världens länder gjort betydande framsteg på de flesta områden, trots stora utmaningar och återkommande bakslag. Hälsosituationen förbättras, utbildning når fler och människors inkomster ökar. Det är de fattigaste länderna som ofta uppvisar de största förbättringarna, med stöd av internationellt bistånd. 

Sidas årliga undersökningar visar att svenskarna har en pessimistisk bild av tillståndet i världen. Svenskarna underskattar exempelvis drastiskt både läs- och skrivkunnighet och hur många barn som går i skolan runtom i världen FN:s statistik visar att 70–80 procent av befolkningen i fattiga länder kan läsa och skriva och att fler barn än någonsin går i skolan. Men de flesta svenskar tror inte att någonting har hänt under de senaste 30 åren.

Det är lätt att bli överraskad av statistiken. Visste du till exempel att Rwanda har mycket större andel kvinnor (50,9 procent) i sitt parlament än Norge (36,1 procent)? Och att Mali har en något större grad av pressfrihet än Spanien? Eller att Etiopien hade en ekonomisk tillväxt på hela 8,7 procent under krisåret 2009 räknat i real BNP, jämfört med Danmark vars ekonomi minskade med -4,7 procent?

Det svenska biståndet bidrar till utvecklingen. Av Sveriges tio största samarbetsländer inom biståndet har de flesta utvecklats klart positivt vad gäller förväntad livslängd, utbildningsnivå och inkomstutveckling de senaste tio åren.

Men allt är naturligtvis inte positivt. Human Development Report slår fast att klyftorna på många håll har ökat under de senaste åren – både inom och mellan länder. Och samtidigt som utvecklingen på flera håll går framåt är behoven enorma. Fortfarande lever mer än en miljard människor på mindre än en dollar om dagen och var sjätte person går och lägger sig hungrig varje kväll. Kampen för att utrota fattigdomen blir inte mindre viktig för att antalet fattiga har minskat med flera hundra miljoner under senare år.

Idag firar vi de enorma framsteg som gjorts. Imorgon arbetar vi vidare för att en dag kunna säga: vi gjorde det, vi bidrog till att utrota fattigdomen.

Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida

Mer läsning

Annons