Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får man äta upp sina fördomar

Normalt. Ett vidrigt litet ord. Kanske det ord som ställer till mest med problem i hela världen. Det påstår ju att det finns något onormalt. Det ställer somliga utanför gemenskapen.

Som Daniel i filmen ”Yo, también” till exempel. Daniel är en smart och rolig 34-åring, och en jätteschysst arbetskamrat på kontoret. Det är bara utseendet som skvallrar om att han har Downs syndrom. Främlingar tar Daniel för ett efterblivet barn, inte för en vuxen man med universitetsexamen – och drömmar om äktenskap.

Daniel blir djupt förälskad i sin sexiga kollega Laura. De har kul tillsammans. Kanske är hans känslor besvarade. Men det är omgivningen som bestämmer vad som är normalt och onormalt.

Laura brottas med komplicerade familjeförhållande och festar för mycket. Hennes och Daniels problem har vissa likheter. Båda förväntas uppträda på ett visst sätt.

Spanska ”Yo, también” gestaltar samhällets normalitetshysteri lika avväpnande som svenska Glada Hudik-teatern. Fördomar inser man att man har; det är skönt att få äta upp dem med ett fniss.

I rollen som Daniel ses skådespelaren Pablo Pineda som själv har Downs syndrom och i verkligheten en liknande bakgrund.

Men ”Yo, también” är också, helt enkelt, är en fin kärleksfilm (förutom lite klichéromantik under julsnöflingor). Ytterligare två personer finner varandra. Utvecklingsstörda Pedro och Luiza rymmer från hennes överbeskyddande mamma för att få vara tillsammans. Kärleken håller sig inte till regler. Kärleken är det som lyckligtvis finns som motvikt till normal.

En stark förfilm visas också; ”Salaam” av Ahmed Abdullahi berättar om somaliska Mahmud som sliter som städare och tidningsutdelare för att hans familj ska kunna ta sig till Sverige. 16 viktiga minuter som, liksom ”Yo, también”, ökar förståelsen för andra människor.