Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får man ta vad man vill ha

/
  • Inga Wåleryd har tillsammans med maken Per drivit Trädgår´n i Söderfors i 28 år i år.    En verksamhet som gått från handels- till specialträdgård med 488 sorters rosor, 237 sorters klematis och mer än  1 000 sorters perennaväxter.
  • på UTFLYKT. Margot Pihl, Bengt och Sylvia Sävström och Bengt Pihl från Järlåsa och Morgongåva besöker på Bengt Pihls initiativ Trädgår´n. ”Toppen med självservering, och så fin trädgården är”, säger Bengt Pihl, som jobbat i Söderforsskogen en gång i världen.
  • MÖTE. Linus, som bor på campingen tillsammans med Viktor, Simon, Anton, Freddie och Jesper spelar fotboll med Albin, som är åretruntboende i Söderfors och spelar fotboll i pojkar -97. ”Vi spelar bara på kul”, säger Linus och nickar iväg guldbollen mot oanade höjder.
  • OCKSÅ KULTUR. Maria Lewis är metall- och smyckekonstnär och bor och arbetar i Söderfors gamla värdshus, där hon liksom maken, skulptören och keramikern Colin har ateljé. Sommarhalvåret vårdar Maria kyrkogårdens gravar. ”Här är så vackert, tänk om kyrkan kunde ha inspelade vandringar här, med berättelser om historiska personers viloplatser”.
  • PÅ VÄG. De anlände till campingen i går, 16-årige Simon Jeppsson, hans mor Marie Silvergren och hennes man Leif Silvergren, från Ljungbyhed, och åker vidare till Avesta i dag. Simon på sin Honda Vadadero, de vuxna på Honda respektive Kawasaki. ”Billigt och lugnt”, sammanfattar trion sina första intryck, och berättar att de ska se engelska trädgården innan de åker vidare.

Annons

Sedan makarna Inga och Per Wåleryd gjorde specialträdgård av sin handelsträdgård blommar inte enbart trädgårdens rosor, klematis och perenner, utan hela livet. Hälsan, äktenskapet, glädjen – allt utom de mänskliga och ekonomiska resurser som tidigare medgav att kaféet sponsrades av Trädgår´n.

– Från och med i år har vi självservering, berättar Inga. Liksom när vi begränsade verksamheten till tre inriktningar för-livets-skull, begränsar vi på samma sätt servicen i kaféet.

Vilket har gjorts med det största förtroende för gästerna. Man köper smörgås, dopp, glass och kalla drycker i Trädgår´n och knallar vidare till kafébyggnaden. Där har alla fri tillgång till kökets glas, porslin, bestick, mikro och kaffeautomat.

– Det enda vi ber om är att gästerna diskar efter sig.

Och att toabesöken görs i den intilliggande campingens toaletter.

Nytt för i år är också kaféets loppis.

– Det började med att min syster som fått cancer, började virka dukar till förmån för Cancerfonden och frågade om jag kunde sälja dukarna i kaféet.

Även loppisinköpen sköts av kunden själv. Man ”tar” vad man vill ha och lägger varans lägsta pris i ett låst kassaskrin med mynt- och sedelspringa.

– Nu har loppisen växt till att folk på bruket kommer hit med sånt de vill bli av med. För inte så längesen såldes en begagnad stereoanläggning för 500 kronor. Det var grannen till förre ägaren som köpte den!

Inga och Per har drivit sin trädgård i 28 år i år bor i brukets gamla bränneri, som är både bostad och kafé. I den privata trädgården finns test- och utställningsrabatter, sittgrupper, en brygga med bord och stolar – och just nu en måsunge som ligger i grönskan mellan älven och trädgården. Liksom tidigare år är även husets nedre plan öppen för alla som vill vila fötterna, fika och njuta av den pågående konstutställningen.

20 juli arrangerar Inga och Per en musiksalong med dragspel och violin!

Mer läsning

Annons