Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns julefrid för Gävleborna

I Hille kyrka råder det julefrid. Hela veckan har kyrkan stått öppen för människor som vill komma undan julstressen.


– Tanken är att vara en motkraft till att vi flänger runt så mycket innan jul, säger prästen Åsa Ricknell.

Ljusen brinner i Hille kyrka. På ett rullbord vid kyrkporten står kaffetermosar och pepparkakor. I högtalarna spelas lugn musik. På kyrkbänkarna visas tavlor av konstnären Pia Bergvall.

Hela den här veckan har Hille församling haft kyrkan öppen från klockan 15 till 20, för människor som vill komma undan den sista veckans julhysteri.

– Det är så mycket i luften kring jul, med personliga relationer, släktingar som ska ringas och julklappar som ska köpas. Vi behöver ett ställe att känna riktig julefrid på, säger prästen Åsa Ricknell.

Det är första året som Hille församling ordnar en vecka för julefrid och vad Åsa Ricknell vet är det ingen annan församling i Gävle som gör samma sak.

Kyrkan har haft ett tiotal besökare varje dag, med undantag för tisdagen då det var över 20.

– Att det kom så många, säger kyrkvärden Birgitta Larsson som själv tycker att det är skönt att få komma undan allt som ska fixas.

– När man kommer in i kyrkan är det som man lämnar allt annat utanför, säger hon.

Folk har kommit från hela Gävle. En del har bara suttit och vilat, andra har pratat med prästerna.

Gensvaret har varit så positivt att församlingen redan planerar för en ny stillhetsvecka i påsk och ytterligare en till kring jul nästa år.