Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här går vargarna genom Ockelbo

Två vargar som gick genom centrala Ockelbo på torsdagsmorgonen väckte stor uppståndelse. Har du video eller bilder på vargarna? Hör av dig till oss!

Det var vid 08-tiden på morgonen som två vargar kom gåendes vid bland annat Wij Trädgårdar.
– Jag såg dem själv från mitt hus vid halvnio-tiden. De gick de bortanför Wijberget, berättar Per Mellström, jägare och aktiv i Svenska Jägareförbundet.

Flera boende i Ockelbo såg vargarna på morgonen, bland annat åkte en buss med barn på väg till skolan förbi. Observationerna har väckt stor uppståndelse och man har ringt både länsstyrelsen och polisen för att de ska agera.
– Det är minst 30 personer som sett dem och jag har fått flera bilder skickade till mig i mobilen, berättar Mellström, som inte tidigare upplevt vargar så här långt inne i tätbebyggelsen i centrala Ockelbo.

Tack vare nysnön är vargarnas spår lätta att följa.
Och redan på torsdagsförmiddagen åkte personal från länsstyrelsen ut till Ockelbo. 
– Vi kommer att titta på de platser som folk har ringt ifrån, se om det är vargspår och höra vad människor säger, om de är oroliga, säger vilthandläggaren Sofia Ageheim.

Hon tycker dock inte att det är särskilt förvånande om vargar rört sig så nära bebyggelse.
– Sannolikt jagar de rådjur och då tänker de inte ens på att de är nära bebyggelse. Det är inget konstigt eller onaturligt beteende men det kan vara problematiskt om människor känner oro.

Behöver man vara orolig?
– Det är osannolikt att något ska hända människor och den här tiden har man ofta inga tamdjur ute, men det kan vara bra att ha hundar kopplade.

Om vargarna utgör en fara för människor är det heller inte en fråga för länsstyrelsen utan polisen.
– Det är deras sak att avgöra och de har också möjlighet att göra mer akuta åtgärder för att skrämma vargarna, säger Sofia Ageheim.

En polispatrull skickades under förmiddagen till centrala Ockelbo för att undersöka vargobservationerna. Vid elvatiden avrapporterade patrullen att de inte hade sett någon varg.
-Jag förstår människors oro och vår uppgift är att skapa trygghet. Men i normalfallet så har vi inga incidenter där vargar utgör en fara för människor. Deras attacker riktar sig oftast mot hundar, som är deras naturliga fiender. Så lösspringande hundar är inte att rekommendera i vargrevir, säger Lars Fredin, eftersöksansvarig för vilt hos Gävleborgspolisen och områdeschef för norra delen av länet.

Röster har höjts för att polisen ska använda sig av paragraf nio i jaktlagstiftningen, som ger rätt att avliva vilda djur vid omedelbar fara för människors liv.
-Det ska handla om en konkret fara mot människor för att vi ska fatta ett sådant beslut. 

Jag vet för lite om omständigheterna för att uttala mig om det här fallet. Men förra året fattade vi inga beslut om avlivning av vilda djur. Under 2012 fattade vi några beslut varav ett rörde en varg i västra Gästrikland, men den fick vi aldrig tag i.