Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här händer det ovanliga i Gävles kommunfullmäktige: Laine (V) stoppas från att prata om SD:s ideologi

Sverigedemokraterna lade under måndagen en motion i kommunfullmäktige i Gävle. När Seppo Laine (V) skulle redovisa sitt partis ställning till motionen blev han stoppad av kommunfullmäktiges ordförande.

Motionen från SD handlade om att utöka antalet laddningsstationer för mobiltelefoner och läsplattor i Gävle. När Seppo Laine (V) klev upp i talarstolen meddelade han att hans parti väljer att inte bifalla motionen, trots att partiet i sak höll med om att det behövs fler laddningsstationer i Gävle. Seppo Laine inledde sitt anförande med att ge en bakgrundsförklaring till varför partiet inte vill bifalla motioner som kommer från SD.

– Stiftelsen Expo har gjort en bok som heter Sverigedemokraternas svarta bok, och jag vill säga ett par ord...

LÄS MER: Stenvard försvarar beslutet att stoppa Laine: "Man får inte avvika från ämnet"

Längre än så hann dock inte Laine innan fullmäktiges ordförande Patrik Stenvard (M) avbröt honom. Stenvard vädjade då till Laine att hålla sig till motionens innehåll, det vill säga laddningsstationer, men att kommunfullmäktige inte försöker tysta någon i församlingen och att det är upp till Seppo Laine att följa hans vädjan eller ej.

Laine valde då att fortsätta med sitt anförande om SD:s ideologi och att de har en bakgrund inom nazismen och fascismen. Flera gånger blev han dock avbruten av ordförande Stenvard, som till slut beslutade att pausa sammanträdet för att prata igenom situationen med samtliga gruppledare. Efter den korta pausen försökte Seppo Laine återigen ge en bakgrundsbild till varför Vänsterpartiet inte vill bifalla SD:s motioner:

– Det är fullkomligt omöjligt för Vänsterpartiet att bifalla en motion som görs av ett parti som SD som har en nätsvans som förföljer och...

Läs Seppo Laines insändare om händelsen: "Detta fick inte sägas under fullmäktige i Gävle"

Återigen försökte då Stenvard avbryta Laine och kom till slut fram till att helt avbryta hans anförande. Efter incidenten på kommunfullmäktige kom starka reaktioner, bland annat från Seppo Laines partikollega Lena Eriksson:

"Vänsterpartiets Seppo Laine deklarerade varför (V) ideologiskt inte stödjer motioner från Sverigedomkraterna pga V:s antirasistiska policy och då blev UTBUAD av Alliansen samt AVBRUTEN av ordföranden så vill jag i alla fall på detta sätt att ni alla ska få en chans att veta det. Jag vill att ni ska förstå att det som hände för 70 år sedan i Tyskland händer här en vanlig måndag i Gävle 2016", skrev hon på tisdagsmorgonen på Facebook.

LÄS OCKSÅ: Jörgen Edsvik (S) om sommarens vårdkaos och bristen på åtgärder – "Väldigt allvarligt"

När Arbetarbladet når Seppo Laine dagen efter kommunfullmäktige är han fortfarande förbryllad över att hans anförande blev stoppat.

– Det är första gången någonsin som det händer mig. Och jag har ändå jobbat inom politiken i 30 år, säger han.

Vad tycker du om att ordföranden inte lät dig hålla anförandet?

– Det kändes väldigt anmärkningsvärt att inte få ge en förklaring till vårt beslut. Det blir ju märkligt om man inte kan förklara i sitt anförande varför vi valde att inte bifalla men samtidigt tyckte att motionen i sig var bra, säger Seppo Laine.

LÄS MER: Majoritet röstade för höjt bidrag till hyror – SD reserverade sig

Han berättar också att han generellt är oroad över hur debattklimatet kring Sverigedemokraterna har förändrats den senaste tiden, vilket han även visade under kommunfullmäktige, när det stod klart att han inte fick fortsätta sitt anförande.

– Det är bara att gratulera er till normaliseringsprocessen, avslutade Seppo Laine innan han lämnade podiet.

LÄS OCKSÅ: Nya svaren efter SD:s budgetutspel: "De kan inte ställa krav på Alliansen"

Få koll på nyheter nära dig med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android